Zelaya nechce azyl v Mexiku

Tegucigalpa - Sesazený prezident Hondurasu Manuel Zelaya zatím svou zemi neopustí. Podle agentury Reuters o tom informovala místní vláda. Jednání o jeho politickém azylu v Mexiku se zasekla. Zelaya chce do Mexika přijet jako host, ne jako politický uprchlík, aby nepřišel o možnost znovu získat prezidentské křeslo. Téměř tři měsíce už s tímto cílem pobývá na brazilské ambasádě v honduraské metropoli. Prezidentské volby a rozhodnutí nového parlamentu ale minulý týden jeho naděje zmařily.

Problém je tedy hlavně v tom, že Zelaya nehce přijmout v Mexiku azyl, to by se pak totiž nemohl znovu ucházet o prezidentské křeslo v Hondurasu. Zelayu svrhla v červnu z prezidentského úřadu honduraská armáda, která ho následně vyhnala ze země. Zelaya totiž nerespektoval soudní rozhodnutí a neodvolal své plánované referendum o změně ústavy, která mu měla umožnit znovu kandidovat do prezidentského křesla a udržet se u moci. Vlády se následně ujal Roberto Micheletti. 

Vyhnaný Zelaya usiloval už od počátku o návrat do Hondurasu, to se mu nakonec podařilo v září. Musel se ovšem ukrývat na půdě brazilského velvyslanectví. 

Panující krizi měly vyřešit listopadové prezidentské volby, které vyhlásila prozatímní vláda v Hondurasu. Zvítězil v nich Porfirio Lobo z Národní strany Hondurasu (PNH). Úřadu by se měl ujmout v lednu. Podle rozhodnutí nejvyššího honduraského soudu se Zelaya nemůže legálně vrátit do svého úřadu. Honduraský parlament pak zamítl to, že by se Zelaya mohl dočasně vést zemi do doby, než ho vystřídá Lobo.

Vydáno pod