Muž číslo dvě kolumbijských ultralevicových rebelů FARC prý zabit

Bogotá - Kolumbijská armáda v ozbrojeném střetu zabila muže číslo dvě Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) známého pod jménem Raul Reyes. Dnes o tom informoval kolumbijský ministr obrany Juan Manuel Santos.

Reyes, který byl zároveň mluvčím levicových povstalců z FARC, zemřel údajně při vzdušném útoku na území ovládaná rebely nedaleko hranic s Ekvádorem. Není však jasné, zda to bylo na kolumbijské nebo ekvádorské straně hranice.

FARC jsou jednou z nejdéle aktivních levicových vzbouřeneckých skupin v Latinské Americe. Své aktivity financují obchodem s drogami a vymáháním výkupného za zajatce. USA, Evropská unie a Bogota je řadí mezi teroristické organizace.

Smrt Reyese, který se ve skutečnosti jmenuje Luis Edgar Devia Silva, by mohla FARC citelně postihnout. Znamená také úspěch prezidenta Kolumnbie Álvara Uribeho, který dostal na boj s rebely a s obchodníky s kokainem od Spojených států miliardy dolarů.

Násilí se za prezidenta Uribeho v Kolumbii snížilo, ale FARC má stále silný
vliv v odlehlých oblastech, kde zadržuje podle kolumbijských odhadů na 700 rukojmích včetně kolumbijské prezidentské kandidátky Ingrid Betancourtové.