Série výbuchů ochromila Bagdád

Bagdád - Bagdádem otřáslo několik velkých explozí. Zabily nejmíň 118 lidí, zraněných je skoro 200. Cílem první nálože bylo policejní hlídkové stanoviště. Během několika minut útočníci odpálili další čtyři bomby u budov úřadů - u ministerstev vnitra a sociálního zabezpečení, u univerzity a institutu výtvarného umění. Útočníci zřejmě odpálili výbušninami napěchovaná auta. Útoky by mohly zkomplikovat bezpečnostní situaci před březnovými parlamentními volbami.

K útokům došlo jen den poté, co po explozi bomby před školou ve slumu v bagdádské šíitské čtvrti Sadr City zahynulo sedm dětí a další desítky byly zraněny.

Podle redaktora ČT Jakuba Szántóa stojí za posledními útoky dvě skupiny: zbytky al-Káidy a lidé, kteří zůstávají věrní bývalému režimu Saddáma Husajna. Jsou to hlavně bývalí armádní a policejní důstojníci.

Přitom statistiky za poslední rok nasvědčovaly spíš tomu, že násilí v Iráku je na ústupu. Letošní listopad byl doposud měsíc, kdy zemřelo nejméně civilistů od roku 2003. Pokračování velkých pumových útoků by mohlo zkomplikovat situaci před parlamentními volbami, které se budou konat 7. března.

Termín voleb stanovila prezidentská rada, o jejímž rozhodnutí dnes informovala kancelář prezidenta Džalála Talabáního. Původně se očekávalo, že se volby budou konat 27. února, jak v pondělí navrhla volební komise.

Volby měly být podle prvotního plánu už v lednu, ale jejich konání se opozdilo kvůli průtahům, s nimiž se schvaloval volební zákon. Ten v novém znění schválil parlament teprve v neděli.

Vydáno pod