Rusové prý mají kus Hitlerovy lebky

Moskva – Ruská tajná služba FSB dnes potvrdila, že podle nejnovějších expertíz patří kus lebky uložený ve státním archivu v Moskvě Adolfu Hitlerovi. Ruské úřady tam údajně skrývají kus čelisti nacistického vůdce. Američtí vědci to ale popírají, provedli analýzu DNA a tvrdí, že kosti patří jakési ženě.

„V archivech FSB je Hitlerova čelist a ve státním archivu je fragment Hitlerovy lebky. S výjimkou těchto ostatků, které byly získány 5. května 1945, neexistují žádné jiné kousky Hitlerova těla,“ prohlásil dnes šéf archivu FSB Vasilij Christoforov. „Tyto ostatky jsou unikátní, nic srovnatelného není. Jsou to jediné důkazy tohoto typu o Hitlerově smrti, a proto je FSB uchovává ve svém archivu,“ dodal. 

Američtí experti ale tvrdí, že ostatky patří ženě, jíž bylo mezi 20 a 40 lety. Rusové se brání s tím, že američtí vědci neměli při testech DNA k dispozici přímo čelist a jejich výsledky jsou proto nevěrohodné. 

„Američtí vědci se na archiv FSB neobrátili. A i kdyby dostali DNA z našich fragmentů, tak s čím by ji mohli srovnávat,“ dodává Christoforov.

I tak ale stále není jasné, zda kosti skutečně patří Hitlerovi. Ještě v září totiž zástupce vedoucího archivu Vladimir Kozlov tvrdil, že dotyčný kousek lebky byl vždycky považován za něco, „co pravděpodobně patřilo Hitlerovi“.