Švýcarští intelektuálové bojují proti zákazu výstavby minaretů

Bern – Švýcarským intelektuálům se nelíbí zákaz výstavby minaretů, který si Švýcaři odhlasovali v nedávném referendu. Členové intelektuálského uskupení Club Helvétique nyní chtějí bojovat za to, aby text o zákazu budování minaretů zmizel ze švýcarské ústavy a byl nahrazen článkem o toleranci. V zemi, kde se většina obyvatel hlásí ke křesťanství, žije asi 400 tisíc muslimů.

Referendum o zákazu výstavby minaretů se konalo 29. listopadu. Proti budování věží u islámských modliteben hlasovalo téměř 58 procent voličů. Hlasování se účastnilo víc než 2,5 milionu Švýcarů. Zákaz výstavby minaretů by se měl nyní začlenit do švýcarské ústavy. 

Tu ale nechtějí dopustit členové Clubu Helvétique, ti chtějí text z ústavy vyškrtnout a nahradit jej ustanovením o toleranci. Není ale jasné, jak toho chtějí intelektuálové dosáhnout. Zda by uspořádali nové referendum, nebo by návrh prosadili sami poslanci.   

Clubu Helvétique vznikl v létě 2007. Uskupení prosazuje mimo jiné myšlenku demokracie a je zastáncem vstupu Švýcarska do EU.