Obama a Medveděv možná podepíší dohodu o odzbrojování v Praze

Praha/Moskva - Spojené státy a Rusko jsou blízko podepsání nové dohody o jaderném odzbrojení. Ta má nahradit dosluhující smlouvu START z roku 1991, které platnost vyprší zítra. Podle neoficiálních informací ČT z ruských zdrojů počítá jedna z variant s tím, že Barack Obama a Dmitrij Medveděv podepíší nový dokument příští pátek v Praze, český ministr zahraničí Jan Kohout ale tuto možnost nevidí jako reálnou. Medveděv a Obama novou odzbrojovací smlouvu neohlásili, v dnešním společném prohlášení ale potvrdili odhodlání spolupracovat v duchu smlouvy START 1 a zajistit co nejrychleji přijetí nové smlouvy o strategických zbraních.

Zpravodaj České televize v Rusku Josef Pazderka dnes informoval, že ruské televizní stanice dostaly z Kremlu neoficiální pokyn, aby si jejich zpravodajové začali vyřizovat česká víza. Podle Kremlu by si ruské televize měly také objednat na pátek 11. prosince vysílací trasy z Prahy. To vše by mohlo nasvědčovat tomu, že se chystá podpis nové odzbrojovací dohody právě v Česku.

„Tuto informaci nám neoficiálně potvrdily i ruské diplomatické zdroje. Moskva tedy podle všeho předběžně počítá s variantou rychlého dokončení odzbrojovací smlouvy s Američany a připravuje si terén k jejímu mediálnímu pokrytí,“ říká Pazderka.

Praha byla údajně vybrána jako neutrální místo. „Jde o předběžnou a neoficiální informaci, její potvrzení záleží na výsledku posledních americko-ruských jednání o nové smlouvě, která proběhnou zítra v Ženevě a v pondělí v Moskvě,“ zdůrazňuje Pazderka. Pokud by ale jednání dopadla úspěšně, je Praha podle neoficiálních ruských zdrojů horkým favoritem pro podpis nové smlouvy.

To ale nepřipadá příliš reálné českému ministrovi zahraničí Janu Kohoutovi. „Ta jednání zatím běží. Úvaha o Praze jako o možném místě setkání v horizontu několika málo dnů se zatím jeví být přáním otce myšlenky než skutečnou realitou. Ta jednání běží, nechci vylučovat nic. Vycházím z faktu, že jednání nejsou uzavřená, že se blíží ke konci. Kdybychom jako Česká republika měli něco takového organizovat, jistě se toho zhostíme velmi dobře a jistě by to bylo pro Prahu zajímavé a příjemné,“ okomentoval spekulace Kohout.

Podle ruského ministerstva zahraničí se jednání chýlí ke konci

Ruské ministerstvo zahraničí dnes informovalo, že se jednání blíží ke svému konci: „Intenzivní práce ruské a americké delegace na přípravě dvoustranné smlouvy o dalším omezení jaderných zbraní, která bude právně závazná, se chýlí ke konci.“ Zbývá ovšem doladit detaily, jednání proto budou pokračovat ještě příští týden. Pak už se čeká jen na podpis prezidentů.

Cílem dohody bude snížit jaderný arzenál

Nová dohoda sníží počty…

  • jaderných hlavic na 1500 až 1675
  • jaderných nosičů na 500 až 1000

Rusko i USA si na červencovém summitu stanovily dva cíle. Chtějí snížit maximální počet jaderných hlavic na úroveň 1500 až 1675. Smlouva START, které 5. prosince vyprší platnost, omezovala tento počet na 2200. Druhým cílem je snížit počet jaderných nosičů na 500 až 1100 na každé straně.

Podpis nové odzbrojovací dohody má symbolizovat oživení rusko-amerických vztahů, které byly zmraženy za vlády předchozího amerického prezidenta George Bushe.

Navzdory  odzbrojení se USA a Rusko stále mohou vymazat z mapy

Smlouva START věrna svému názvu odstartovala největší vlnu jaderného odzbrojení v historii. Do deseti let od podpisu smlouvy START-1 31.července 1991 snížily obě supervelmoci svůj strategický jaderný arzenál o 80%. Dnes mají Spojené státy 2 200 a Rusko 2 787 strategických jaderných hlavic. Nová vyjednávaná smlouva má jít dál. Cílem je snížení počtu na maximálně 1 675 hlavic na každé straně.

Motivace obou zemí není zdaleka jen idealistická. Udržování mohutných jaderných arzenálu odsává lví podíl vojenských rozpočtů. Tváří v tvář rezavějícím skladům z dob Sovětského svazu chce proto Moskva omezit i počty raket, bombardérů a ponorek.

Ani podpis nástupce smlouvy START ale nezmění jeden fakt: Amerika a Rusko budou mít i po snížení dost hlavic na to, aby se mohly navzájem vymazat z povrchu plantey. A to několikanásobně.

  • Jaderná hlavice zdroj: wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/970/96989.jpg
  • Jan Kohout autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1282/128101.jpg
  • Jaderný výbuch autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1282/128178.jpg