Nepálská vláda zasedla kvůli klimatickým změnám pod nejvyšší horou světa

Káthmándú - Nepálská vláda zasedala na úpatí hory Mount Everest. Chce tak upozornit na nebezpečí, které představuje globální oteplování pro tamější ledovce. Vědecké studie ukazují, že teplota v Himálaji roste rychleji než ve zbytku jižní Asie. Do Kalipataru u základního tábora Everestu dorazilo všech 21 nepálských ministrů a premiér. Během půlhodinového zasedání přijali rezoluci o klimatických změnách.

Nepálští ministři zvládli docela slušný výkon, zasedali v nadmořské výšce, ve které mají často problémy i trénovaní horolezci. Politici si nasadili kulichy, obuli pohory, oblékli péřovky a vyrazili. Vrtulník je dopravil do nadmořské výšky 5242 metrů. Odtud už pokračovali po svých pod nejvyšší horu světa. Pro jistotu zajišťoval politiky tým zdravotníků. Politici náročným výstupem chtěli upozornit na nebezpečí globálního oteplování.

„Globální oteplování má vážný dopad na naši ekonomiku. Mění se rytmus dešťů, tají ledovce,“ upozornil ministr financí Suréndra Pandej. Odborníci varují, že při současném tempu oteplování by mohlo do padesáti let vyschnout deset největších asijských řek, které napájí himálajské ledovce, které postupně mizí.

Nepálská vláda jednala pod Everestem (zdroj: ČT24)

I když Nepál produkuje pouhých 0,025 procenta takzvaných skleníkových plynů a řadí se tím téměř na konec seznamu znečišťovatelů, důsledky klimatických změn nese stejně jako ostatní.

„Jsme trestáni za zločin, který jsme nespáchali. Vlivem globálního oteplování na Himálaj se musí zabývat i rozvinuté země,“ vyzval nepálský ministr pro lesní hospodářství Dípak Bohara.

Nepálský premiér Madhav Kumár Nepál:

„Malé státy se potřebují spojit, aby přitáhly pozornost těch zemí, které stále neberou problémy vážně. Rozvojové a chudé země potřebují pomoc těch rozvinutých. My jsme ti, koho postihuje změna klimatu nejvíc.“

Kabinet na svém zasedání také rozhodl zvětšit chráněné oblasti v Nepálu ze 26 na 40 procent území země. Na klimatickou konferenci v Kodani, která začíná v pondělí, posílá několik svých nejznámějších horolezců.

Důsledky globálního oteplování neleží na srdci přitom jen nepálské vládě, na klimatické změny nedávno upozornil i kabinet Malediv, který zasedal pod vodou. Politici tak chtěli naznačit, že kvůli oteplování se zvyšují hladiny moří, a Maledivy by tak mohly zmizet pod hladinou.