Špatně se modlíte? V Polsku byste se nemuseli dostat na střední

Varšava – Polští školáci, kteří mají špatné známky z náboženství nebo na něj vůbec nechodí, budou mít i nadále menší šance dostat se na střední školu. Ústavní soud v Polsku totiž rozhodl, že do průměru známek na vysvědčení se náboženství bude započítávat, i když se nejedná o povinný předmět. Střední školy si přitom žáky vybírají i podle průměru. Někteří kritici navíc tvrdí, že vliv na známku z náboženství má někdy nejen to, jak si žák vede při hodinách, ale i to, jak je aktivní ve své farnosti.

Polská strana Levice a demokraté podala dříve stížnost k ústavnímu soudu, protože podle nich jde o narušení zásady odluky církve od státu a práva rodičů zasahovat do výchovy dětí podle vlastního svědomí.

Ústavní soud rozhodl, že když známky z náboženství nebo etiky jsou psané na vysvědčení, je třeba s nimi zacházet jako se známkami z jiných předmětů, tedy započítávat je do průměru.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Romana Giertych, bývalý ministr školství za Ligu polských rodin:

„Šlo o to, aby náboženství nebylo předmětem třetí kategorie, kam žáci chodí jen kvůli tomu, aby si napsali domácí úkoly z jiných předmětů,“ řekl bývalý ministr školství.

Známky z náboženství jsou tak podle rozhodnutí ústavního soudu postaveny na stejnou úroveň jako matematika, polština nebo fyzika. Soudci naproti tomu uznali, že volba náboženství jako nepovinného předmětu nemusí být úplně svobodná, ale že to může být výsledek společenského nátlaku. Polsko je zemí, kde se až 97 procent lidí hlásí ke katolické církvi.