Evropská komise ocenila Pražské matky za bezpečnost na silnicích

Brusel – Brusel ocenil Pražské matky; eurokomisař pro dopravu Antonio Tajani předal tomuto českému občanskému sdružení výroční cenu za příspěvek ke zvyšování bezpečnosti. Vyhrál projekt, kterému organizace říká Bezpečná cesta do školy. Děti v něm mapují trasu do škol a příslušné úřady pak upozorňují na místa, která jsou riziková, a také na nedostatky v dopravním značení.

Ocenění Road Safety Awards každoročně uděluje Evropská komise nejrůznějším firmám, institucím či neziskovým organizacím, které se nějakým způsobem podílejí na zajištění bezpečnosti na silnicích či na její propagaci. Pražské matky uspěly v kategorii neziskových organizací. V dalších kategoriích, které zahrnují třeba malé a střední podniky, větší firmy či úřady, ceny získali zástupci Bulharska, Portugalska, Británie, Polska a Švédska.

Pražské matky jsou sdružením, které usiluje o zlepšení stavu životního prostředí, o zvýšení zájmu veřejnosti o tuto problematiku a o odpovědnější přístup občanů i veřejné správy. Věnují se například projektům na zajištění bezpečných cest dětem do škol. Loni na silnicích v EU zahynulo přibližně 39 tisíc Evropanů.

Vydáno pod