Magnitského zabily středověké podmínky v ruském vězení

Moskva - V polovině listopadu zemřel v moskevském vězení mladý ruský právník Sergej Magnitskij. Jeho matka teď zveřejnila jeho dopisy z cely. K jeho smrti podle ní přispěly naprosto nelidské podmínky v bývalé carské věznici Butyrka a zvůle systému. Muž se nedopustil žádného zločinu, jen svědčil v korupční kauze proti vlivným lidem.

Butyrka byla za bolševiků přestupní stanicí do gulagu a je tím načichlá dodnes. Sedmatřicetiletý Magnitskij tu před smrtí strávil čtyři měsíce z roční vyšetřovací vazby. V zimě a špíně, v přecpané cele a hlavně s vážnou nemocí a v krutých bolestech. Bez léků od matky, které mu nepředali.

„Už tři týdny čekám na povolení k návštěvě doktorky, a to pořád píšu žádosti, a dokonce jsem podal stížnost,“ cituje Natalia Magnitská z jednoho ze synových dopisů. O jeho smrti se dověděla, až když mu do vězení nesla balíček jídla.

Reportáž Milady McGrathové (zdroj: ČT24)

Natalia Magnitská o svém synovi:

„Když mi tvrdí, že byl zdravý, proč zemřel? A jestli byl nemocný, proč ho neléčili?“

Jako právník kdysi největšího investičního fondu v Rusku vedl Magnitskij kampaně proti korupci v ruské státní správě. Fond zlikvidovalo obvinění z daňových úniků a Magnitského nařkli ze spiknutí. "Když se objevil Putin a řekl, že zkrotí oligarchy, fandil jsem mu. Pak mi došlo, že zkrotit oligarchy u něj znamená nastrčit na jejich místa strážce zákona. Jsou to v zásadě organizovaní zločinci s neomezenou mocí. Rusko se de facto stalo státem zločinců," řekl britské BBC William Browder z fondu Hermitage Capital Management, pro nějž Magnitskij pracoval.

Špatně dopadli i jiní, kteří křížili zájmy Kremlu: Nejslavnější ruský vězeň Michail Chodorkovskij, agent Alexandr Litviněnko nebo novinářka Anna Politkovská. Tentokrát ale byla smrt ve středověkých podmínkách příliš i na státní média. Pod tlakem kritiky přiznal chyby vězeňský velitel a ruský prezident Dmitrij Medveděv nařídil vyšetření případu.

Vydáno pod