Nechceme tu další vojáky, zní z Afghánistánu

Washington - Reakce na Obamovo rozhodnutí vyslat do Afghánistánu dalších třicet tisíc vojáků se podle očekávání různí. Zatímco americké armádní kruhy souhlasně přikyvují, v ulicích Kábulu převládá spíše skepse. Zpátky se zatím drží i Obamovi spojenci, které americký prezident vyzval, aby také vyslali do Afghánistánu více vojáků.

„Nechceme tu žádné další vojáky. Vždyť už jich tu mají dost a stejně pro větší bezpečnost nic neudělali,“ vzkázal dnes do Bílého domu Adžab Gull, obyvatel Kábulu. Afghánec Ismatulláh také krčí nad Obamovým návrhem rameny. Myslí, že situace v Afghánistánu se nezklidní, ani kdyby sem prezident poslal celou Ameriku. Afghánci se navíc obávají, že američtí vojáci budou působit jen v obydlených oblastech, kde je snadnější na ně zaútočit. Takové útoky prý budou znamenat další civilní oběti, obávají se místní. 

Mluvčí Talibanu pohrozil, že americké posily jen zvýší odpor rebelů.

Mluvčí Talibanu Karí Júsuf Ahmádí:

„Americký prezident oznámil novou, hanebnou strategii pro Afghánistán. Ale jeho naděje vojensky kontrolovat naši zemi se neuskuteční. Dalších 30 tisíc vojáků jen zvýší odpor. Američané budou nuceni se stáhnout, jakmile zjistí, že nemohou dosáhnout svého cíle, tak jako před nimi Rusové. Obama se bude dívat na četné rakve amerických vojáků zabitých v Afghánistánu.“

Prezident Hamíd Karzáí předem řekl, že není proti posilám západních vojsk, ale že si přeje, aby do pěti let převzaly bezpečnostní úkoly afghánské ozbrojené síly. 

Otázkou také zůstává, nakolik budou ochotni vyhovět Obamově žádosti o navýšení počtu vojáků spojenci z NATO. Generální tajemník aliance Anders Fogh Rasmussen dnes řekl, že očekává od spojenců, že vyšlou do Afghánistánu nejméně 5 000 vojáků a možná i o několik tisíc víc. Zatím se k tomu ale nikdo nemá. 

České ministerstvo obrany naznačilo, že zvažuje vyslání další stovky vojáků. Do konce roku se přitom z Afghánistánu má stáhnout 601. skupina speciálních sil, zůstanou tam pouze vojáci, kteří zajišťují bezpečnost českého Provinčního rekonstrukčního týmu v Lógaru.

Francie, která má v Afghánistánu čtvrtý největší kontingent, zatím podobný krok jako Američané neplánuje. „V tuto chvíli žádné další vojáky v naší zóně nepotřebujeme. Zvládáme to a myslím, že všichni pociťují k práci našich vojáků obdiv. Tím ale nechci říkat, že do budoucna nebudou žádné změny třeba,“ řekl francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner.

Zvýšit svou vojenskou přítomnost v Afghánistánu o 600 mužů by ale podle dnešního vyjádření mluvčího polské vlády Pawla Grase mohla Varšava. „Na základě předběžných analýz by mělo být v příštím roce do Afghánistánu vysláno dalších 600 polských vojáků a 200 by bylo ponecháno jako rezerva v Polsku. Tato čísla ale ještě nejsou definitivní,“ řekl Gras. 

Také španělská socialistická vláda zamýšlí nasadit v Afghánistánu další až 2 stovky vojáků. Britský premiér Gordon Brown už v pondělí slíbil, že jeho země vyšle do Afghánistánu dalších 500 jednotek.