Írán ve svých vodách zadržel pětici britských jachtařů

Londýn – Írán dnes potvrdil, že zadržuje pět Britů, kteří vpluli na jachtě do jeho vod. Všichni jsou v pořádku a Británie usiluje o jejich propuštění. Podle britského ministerstva zahraničí posádku zadržela íránská námořní loď už 25. listopadu. Závodní jachta mířila z Bahrajnu do Dubaje a omylem se dostala v Perském zálivu do íránských vod. Blízký poradce íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda se nechal slyšet, že pokud bude Britům prokázán zlý úmysl, nemine je přísný trest. O jejich osudu rozhodne soud.

Britské ministerstvo zahraničí okamžitě kontaktovalo íránské zastupitelství v Londýně i úřady v Teheránu, aby se záležitost co nejdříve objasnila. Ministr David Miliband věří, že se věc podaří brzy vyřešit.

Britský ministr zahraničí David Miliband:

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)

Zadržení posádky jachty Kingdom of Bahrain potvrdilo dnes i vedení íránských revolučních gard. Britští námořní experti ale netuší, jak se mohlo plavidlo ocitnout v íránských vodách. Jachtaři směřovali z Bahrajnu do Dubaje, kde se chtěli zúčastnit jachtařských závodů, které začaly 26. listopadu v Dubaji a o dva dny později skončily v ománském Maskatu. Pro loď Kingdom of Bahrain to měla být závodní premiéra.

V posádce jsou zkušení jachtaři a navigátoři. Jestliže skončili v íránských vodách, jak tvrdí Teherán, pak museli mít podle expertů potíže s lodí a byli unášeni proudem. Podle zdroje z pozemního střediska posádky měla jachta skutečně problém, a to s lodním šroubem.

V živé paměti ještě zůstává poslední podobný případ, kdy Íránci v dubnu 2007 na společné hranici s Irákem zadrželi člun s 15 vojáky britského královského námořnictva. Později je propustili jako „dar“ prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda. Ten prý tehdy Británii káral za to, že neuznala vplutí do íránských vod jako svou chybu.

Na propuštění zatím marně čeká také trojice amerických turistů zadržených v létě na hranici Íránu s iráckým Kurdistánem. Teherán je podezírá ze špionáže a hrozí jim soudem.

Vydáno pod