Na ruské koleje opět někdo nastražil bombu

Baku - Výbuch ráno poškodil železniční trať v ruském Dagestánu. S odvoláním na místní policii to uvedla agentura Interfax. Exploze zasáhla koleje při příjezdu vlaku, který mířil do ázerbájdžánského Baku. Vlak nevykolejil a nikomu se nic nestalo. V sousedním Čečensku působí ozbrojení vzbouřenci. K útoku se ale nikdo nepřihlásil. Incident se stal jen několik dní po atentátu na trati Moskva-Petrohrad, kde zemřelo nejmíň 26 lidí.

Dnešní exploze zasáhla koleje při příjezdu vlaku, který mířil do Baku. Vlak naštěstí nevykolejil. Nehoda si tak nevyžádala žádné oběti ani zraněné. V případě dnešního útoku nejsou zatím žádné důkazy, které by svědčily o tom, že by mohlo jít o akci koordinovanou s pátečním výbuchem.

V pátek po atentátu na ruský expres vykolejila souprava na trase Moskva-Petrohrad. Při nehodě zahynulo nejméně 26 lidí, stovky dalších utrpěly zranění. Podle vyšetřovatelů šlo o teroristický čin. Policie pracuje se dvěma verzemi, jak mohl být útok proveden. Buď byla bomba přímo ve vlaku, nebo pod kolejemi.

Policie usilovně pátrá  po pachatelích pátečního útoku. Vyšetřovatelé vypracovali portréty několika podezřelých z účasti na útoku. „Operativci vyslechli obyvatele nejbližších osad, sestavili portréty podezřelých, zjišťují možné svědky. Rozpracovává se několik verzí,“ informoval policejní mluvčí. Zatím není jasné, po kolika lidech policie pátrá.

Za možného pachatele ruské úřady označují ruského plukovníka Pavla Kosolapova, který je údajně spojen s radikálními islamisty a měl stát i za útokem na Něvský expres před dvěma lety, při kterém bylo zraněno 60 lidí.  

Kosolapova kdysi vyhodili z ruské vojenské školy, přešel potom na stranu čečenských povstalců a přijal islám, stojí prý i za jinými atentáty, včetně útoků v Samaře a moskevském metru.

Mezi zraněnými z pátečního Něvského expresu se podle médií ocitla i pětatřicetiletá žena z Petrohradu, která ve stejném vlaku přežila i útok před dvěma lety. Zatímco tehdy vyvázla bez větších šrámů, nyní lékaři hodnotí stav pacientky jako těžký, i když předpokládají, že se zotaví.

Vydáno pod