Füle má rozšiřování, Slováci místopředsedu

Brusel – Štefan Füle bude v nové Evropské komisi zastávat post eurokomisaře pro rozšíření EU. Oznámil to předseda komise José Manuel Barroso, který představil svůj nový tým. Füle v křesle českého eurokomisaře nahradí Vladimíra Špidlu, který měl na starost oblast sociálních věcí. Slovenský kandidát Maroš Šefčovič bude jedním z pěti místopředsedů Evropské komise, navíc bude odpovídat za institucionální vztahy a administrativu. Dosud byl komisařem pro vzdělání, kulturu a mládež. Všechny eurokomisaře musí ještě formálně potvrdit členské státy EU a Evropský parlament.

Nový český eurokomisař bude mít kromě rozšiřování na starosti i takzvanou sousedskou politiku, která upravuje vztahy se zeměmi, o nichž se neuvažuje jako o budoucích členech EU. Füle bude pravidelně hodnotit všechny uchazeče o členství v unii a během jeho očekávaného pětiletého působení by se EU měla rozrůst minimálně o jeden stát. Dá se předpokládat, že 28. členskou zemí se v příštích letech stane Chorvatsko, nelze však vyloučit ani Island.

„Myslím, že jde o velmi dobrou kombinaci našich národních preferencí i toho, čím můžu přispět já, pokud jde o mé diplomatické zkušenosti a dosavadní zaměření,“ uvedl po zveřejnění portfolíí Füle.

José Barroso:

„Je to skvělá směs zkušeností a nového myšlení. Máme evropský program, teď máme i evropský tým.“

Je rozšiřování stále důležité?

Navzdory českým průtahům při schvalování Lisabonské smlouvy, které byly provázeny hrozbami, že by Česko mohlo o eurokomisaře úplně přijít, získal nakonec Füle portfolio, které diplomaté hodnotí jako jedno ze silnějších v Evropské komisi.

„Rozšíření už není tak důležité jako dřív, to je vidět na odcházející komisi. Po velkém třesku v roce 2004, když vstoupilo 10 zemí, to už pro mnoho států není priorita a z rozšiřování je znát silná únava,“ namítl politolog Janis Emmanoulidis z Centra evropské politiky.

Důležité posty znovu pro Německo, Francii a Španělsko

Klíčové oblasti v nové Evropské komisi již tradičně obsadí většinou velké státy unie. Francouzský kandidát Michel Barnier získal oblast vnitřního trhu, Němec Günter Oettinger energetiku, Španěl Joaquín Almunia hospodářskou soutěž a Ital Antonio Tajani průmysl a podnikání. Fin Olli Rehn, kterého nahradil v oblasti pro rozšíření Štefan Füle, bude mít nově pod patronátem hospodářské a měnové záležitosti.

Výkonný orgán Evropské unie má celkem šest místopředsedů - Španěl Joaquín Almunia, Britka Catherine Ashtonová, Estonec Siim Kallas, Nizozemka Neelie Kroesová, Lucemburčanka Viviane Redingová a Slovák Maroš Šefčovič. Slovenský kandidát je přitom jedinou výrazněji novou tváří mezi místopředsedy, což na tiskové konferenci zdůraznil i Barroso. Šefčovič sice již jako eurokomisař působil, ale jen necelé dva měsíce, tedy od začátku října letošního roku.

Nová Evropské komise se skládá z celkem 13 nových „tváří“ a 14 politiků, kteří působili již v minulé komisi, včetně šéfa EK Josého Barrosa.

SLOŽENÍ NOVÉ EVROPSKÉ KOMISE:

Země

Komisař

Portfolio

Belgie

Karel De Gucht

Obchod

Bulharsko

Rumjana Želevová

Mezinárodní spolupráce a humanitární pomoc

Česká republika

Štefan Füle

Rozšíření a sousedská politika

Dánsko

Connie Hedegaardová

Ochrana klimatu

Estonsko

Siim Kallas

Doprava

Finsko

Olli Rehn

Hospodářské a měnové záležitosti

Francie

Michel Barnier

Vnitřní trh a služby

Irsko

Máire Geogheganová-Quinnová

Věda a výzkum

Itálie

Antonio Tajani

Průmysl a podnikání

Kypr

Andrulla Vassiliuová

Vzdělání, kultura, mládež a mnohojazyčnost

Litva

Algirdas Šemeta

Daně, celní unie, audit a boj s podvody

Lotyšsko

Andris Piebalgs

Rozvojová pomoc

Lucembursko

Viviane Redingová

Spravedlnost a základní práva

Maďarsko

László Andor

Zaměstnanost a sociální věci

Malta

John Dalli

Zdraví a ochrana spotřebitele

Německo

Günther Oettinger

Energetika

Nizozemsko

Neelie Kroesová

Digitalizace a nové technologie

Polsko

Janusz Lewandowski

Rozpočet a finanční plánování

Portugalsko

José Barroso

Předseda EK

Rakousko

Johannes Hahn

Regionální politika

Rumunsko

Dacian Ciolos

Zemědělství

Řecko

Maria Damanakisová

Námořní záležitosti a rybolov

Slovensko

Maroš Šefčovič

Institucionální vztahy a administrativa

Slovinsko

Janez Potočnik

Životní prostředí

Španělsko

Joaquín Almunia

Hospodářská soutěž

Švédsko

Cecilia Malmströmová

Vnitřní záležitosti

Velká Británie

Catherine Ashtonová

Ministryně zahraničí EU

Vydáno pod