Pouti do Mekky se účastní i Obamova babička

Mekka - V Saúdské Arábii dnes začala tradiční muslimská pouť do Mekky zvaná hadždž. Letos se jí účastní přes dva miliony věřících, což je méně než v předchozích letech. Poutníky odradily obavy z nákazy prasečí chřipkou. Mezi věřícími je i keňská babička amerického prezidenta Baracka Obamy Sarah. Sedmaosmdesátiletá Keňanka přicestovala spolu s jedním z Obamových bratranců a dnes dorazila do údolí Miná s delegací dalších Afričanů.

Pouť začala ranním obcházením svatyně Kaaby, která je ve Velké mešitě v Mekce. Ukrývá černý kámen, darovaný údajně archandělem Gabrielem prorokovi Ibráhímovi. Muslimové krychli potaženou černou látkou s vyšitými verši z koránu musejí obejít sedmkrát. Obcházení se obešlo bez incidentů, i když při něm kolem svatyně kroužil ohromný dav.

Pak se poutníci vydali do údolí Miná, které je na cestě k pahorku Arafát. V údolí je městečko nehořlavých stanů, v nichž mají věřící zaručeno pohodlí včetně klimatizace. Mnoho z nich se ale obává, že kvůli dešti nebudou moci ve stanech přespat. „Červené koberce mezi stany se kvůli dešti proměnily v potoky vody. Všude plavou prázdné lahve od sodovek,“ naříkala Zahra Nasífová z Maroka.

Údolí Miná je od Mekky vzdálené několik kilometrů. Mnoho poutníků tam směřuje pěšky, ale další se tam musejí nechat dovézt.

Ve čtvrtek se poutníci shromáždí k celodennímu rozjímání a modlitbám na pahorku Arafát. V pátek pak začne svátek oběti íd al-adhá, při němž budou poražena obětní zvířata a jejich maso rozdáno potřebným. Mezitím budou poutníci symbolicky kamenovat satana a postupně se vrátí do Mekky, někteří pak odjedou do Medíny. V tomto po Mekce, druhém nejposvátnějším místě islámu, je hrob proroka Mohameda.

Pouť má aspoň jednou za život vykonat každý muslim, kterému to zdraví a finanční situace dovolí. Část poutníků zve každoročně na své náklady saúdskoarabský král Abdalláh. Letos pozvání dostalo zhruba 3000 muslimů z celého světa. Vedle dvou tisícovek Palestinců je mezi nimi i Obamova babička Sarah. Sedmaosmdesátiletá Keňanka přicestovala spolu s jedním ze svých vnuků.