Evropský parlament by měl schválit telekomunikační reformu

Brusel - Evropský parlament dnes dostane vizitky prvního prezidenta unie Hermana Van Rompuye a první ministryně zahraničí Catherine Ashtonové. Představí jim je předseda Evropské komise José Barroso. Až poslanci budou vědět o koho jde, tak se pustí do unijní reformy telekomunikací. A definitivně by ji měli schválit. Nové zákony upřesňují ochranu uživatelů internetu. Měly by taky zvýšit konkurenci mezi mobilními operátory tím, že dominantní hráči na trhu telekomunikací by měli ke svým sítím pustit i ty drobné.

Balíček reformních zákonů se připravoval dva roky

Balíček má pro zákazníky znamenat nižší cenu a vyšší kvalitu telekomunikačních služeb. „Budou moci obcházet operátory a vybírat mezi nižšími cenami, těžit z nových technologií a lepších nabídek,“ tvrdí britský europoslanec Malcolm Harbour. Přinést má však i konkrétní výhody, jako například lepší fungování tísňové linky 112 nebo přesnější a jasnější smlouvy s operátory. „To znamená, kolik to stojí, když se odhlásím od mobilního operátora, kolik stojí přenosnost čísla. Navíc ta přenositelnost bude muset být do jednoho dne,“ popisuje výhody česká europoslankyně Zuzana Roithová.

Telekomunikační reforma má přinést jasnější smlouvy s operátory (zdroj: ČT24)

Během přípravy balíčku byla sporná i otázka, za jakých okolností a které úřady by mohly odpojit uživatele od internetu. Tyto kompetence ale nakonec zůstaly v rukou členských států.