Barroso představí europoslancům dvě nejvyšší osobnosti Evropské unie

Brusel - Předseda Evropské komise José Barroso představí evropským poslancům dvě nejvyšší osobnosti Evropské unie. Jednou z nich je prezident Herman Van Rompuy a druhou ministryně zahraničí Catherine Ashtonová. Ty poprvé v historii Evropské unie vybral do funkcí nedávný summit. Na pozici Hermana Van Rompuye se už nic nemůže změnit. Šéfka evropské diplomacie se ale zároveň stane místopředsedkyní Evropské komise, a tak její nominaci musí schválit ještě Evropský parlament.

Přestože předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek už vyslovil spokojenost, předseda komise Barroso si možná ještě vyslechne několik nespokojených hlasů na nominace. Britským bulvárem navíc proběhla zpráva, že Catherine Ashtonová v mládí sympatizovala s komunisty. Působila v organizaci Kampaň za nukleární odzbrojení – jejím klíčovým zájmem bylo, aby Británie vystoupila z NATO. Baronka se měla starat o kasu organizace a podle archivů do ní tekly peníze přímo ze Sovětského svazu.

„Pokud v tom paní Ashtonová hrála jako pokladní klíčovou roli, je to skandál prvního řádu. Toto hnutí je možné považovat za pátou kolonu Sovětského svazu na Západě,“  tvrdí europoslanec Hynek Fajmon. „Cokoliv, co se o jednotlivých kandidátech objeví v tisku, se určitě objeví i v diskusi s europoslanci,“ poznamenala zpravodajka ČT v Bruselu Eva Hrnčířová.

Už dříve ale evropský tisk na obsazení dvou nejvyšších unijních postů reagoval spíše negativně. Deníky jejich výběr označily za vítězství německo–francouzského bloku, který podle nich sedmadvacítce vládne. V poslední době se také objevují spekulace, že právě Ashtonová nemá pro svou funkci dostatečnou kvalifikaci.

Barrosův cíl splněn - v komisi bude devět žen

V příští Evropské komisi bude devět žen, tedy o jednu víc než v dosavadním 27členném sboru komisařů. Barroso po větším zastoupení žen ve výkonném orgánu 27členné EU opakovaně volal. Ve sboru komisařů, tedy pokud ho schválí Evropský parlament, bude například Viviane Redingová z Lucemburska, Kypřanka Andrulla Vassiliuová či Bulharka Rumjana Želevová.