Střelec ze základny Fort Hood zůstane ochrnutý

Washington – Střelec ze základny Fort Hood zůstane navždy ochrnutý. Major Nidal Malik Hasan, který v listopadu zastřelil 13 lidí, se nyní na jednotce intenzivní péče zotavuje ze zranění, která utrpěl při přestřelce s policisty. Střílejícího psychiatra zneškodnili čtyřmi zásahy policisté Kimberley Munleyová a Mark Todd. Až do začátku vojenského soudu by měl Hasan zůstat ve vazbě.

Hasanův právník John Galligan řekl deníku The Washington Post, že jeho klient mluví souvisle. Galligan zpovídal v sobotu Hasana asi hodinu. Střelec údajně necítí nic od hrudníku dolů a má pouze omezenou pohyblivost horních končetin. Podle Galligana se ale během sezení v jednom okamžiku začal „šťourat v nose“.

Hasanův útok na texaské základně se odehrál 5. listopadu. Ve velké administrativní místnosti začal střílet do neozbrojených kolegů, 13 lidí přitom zabil a dalších 30 zranil. Několik měsíců před svým činem se přitom dostal do hledáčku americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) kvůli elektronické korespondenci s radikálním imámem Anwarem al-Awlakim. Ten je podezřelý ze styků s teroristy z 11. září. Příslušné úřady nyní prověřují, zda nemohlo být útoku ve Fort Hoodu včas zabráněno.

Vydáno pod