Pentagon: Projevy vojáků na podporu islámu nebudou tolerovány

Washington - Velitelé v americké armádě mají právo trestat vojáky za jejich eventuální projevy podpory a oslavování islámského extremismu. Prohlásil to v pátek mluvčí Pentagonu Bryan Whitman v reakci na kritiku, která se na armádu snesla poté, co si nedávná střelba na americké základně vyžádala 13 mrtvých.

Pachatel masakru na základně Fort Hood, vojenský psychiatr palestinského původu Nidal Hasan udržoval korespondenci s imámem, který měl blízko k teroristické organizaci al-Káida, což vyvolalo polemiku ohledně způsobů, jak v americké armádě odhalit eventuální islámské extremisty.

Pravidla, které zavedlo ministerstvo obrany, zakazují vojákům podporovat nadřazenost bílé rasy nebo náboženskou diskriminaci. Podle nařízení z roku 1996 je obecně zakázáno oslavovat použití síly nebo násilí a velitel může vojáky, jejichž morálka ohrožuje disciplinu v jednotce, z armády vyloučit. Tato pravidla podle Whitmana vojákům také jasně zakazují vyznávat islámský extremismus. „Nařízení z roku 1996 platí a vztahuje se také na islámské extremisty,“ řekl mluvčí Pentagonu.

Vydáno pod