Santa už americkým dětičkám asi nenapíše

Anchorage (USA) – Americké děti zřejmě mají s dopisy od Santy utrum. Program americké pošty, v jehož rámci stovky dobrovolníků odpovídaly na dopisy zasílané Santa Clausovi do města North Pole na Aljašce, bude zřejmě letos omezen poté, co se ukázalo, že jeden z dobrovolníků byl v minulosti souzen za sexuální delikty.

Americká pošta odstartovala program Operace Santa v roce 1954. Dopisy dětí v něm byly rozesílány dobrovolníkům po celých Spojených státech a ti na ně poté odpovídali jménem elfů a Santových pomocníků. Loni ale jeden z poštovních úředníků v Marylandu odhalil, že jeden z těchto dobrovolníků v minulosti spáchal sexuální delikt.

Úřady se proto rozhodly zpřísnit pravidla, kvůli nimž už se nebudou dopisy přeposílat přes North Pole a zřejmě ani nebudou označeny razítkem „Santova domova“. Operace Santa bude nadále probíhat na regionální úrovni, ale není jisté, zda se děti dočkají odpovědi na své dopisy.

Obyvatelé North Pole zuří: Pošta je jako Grinch!

Obyvatele městečka North Pole to rozzuřilo a přirovnali americkou poštu ke skřítkovi jménem Grinch, který se ve stejnojmenném filmu pokoušel ukrást Vánoce. Dvoutisícové městečko z velké části profituje z turistického ruchu spojeného právě se Santovým domovem a jeho poštovním razítkem.

Grinch
Zdroj: ČT24