Za Raúla je na Kubě hůř než za Fidela

Havana - Životní podmínky za vlády Raúla Castra jsou na Kubě v některých ohledech horší, než když zemi vedl jeho bratr Fidel. Tvrdí to zpráva mezinárodní organizace na obranu lidských práv Human Rights Watch. Vládu Raúla Castra obvinila ze systematických represí a z vytváření strachu, a to nejen mezi disidenty, ale v celé kubánské společnosti.

Organizace ve zprávě o poměrech na Kubě píše, že zaznamenala nejméně 40 případů, kdy za vlády Raúla Castra skončili ve vězení aktivisté, kteří organizovali mírové pochody nebo nezávislé odbory. Kubánci, kteří se neztotožňují se současným režimem, jsou prý fyzicky napadáni. 

Havana nicméně vytrvale tvrdí, že na Kubě nejsou žádní političtí vězni, disidentské skupiny jsou podle ní lidé placení z USA. Human Rights Watch to odmítá. Spojené státy nicméně kritizuje za to, že stále neuvolnily sankce, které vůči Kubě zavedly již v roce 1962. Spojené státy nicméně v poslední době naznačovaly, že by mohly embargo zmírnit. 

Fidel Castro postoupil ze zdravotních důvodů vládu Raúlu Castrovi poprvé na přechodné období v roce 2006, trvale pak od roku 2008.