V Somálsku ukamenovali dívku, její partner vyvázl se 100 ranami bičem

Mogadišo - Islámští radikálové v Somálsku veřejně ukamenovali dvacetiletou ženu poté, co porodila mrtvé dítě. I přesto, že byla rozvedená, ji soudce potrestal za cizoložství s 29letým svobodným mužem. Ten dostal 100 ran bičem. Militanti ze skupiny Šabáb nedávno za cizoložství ukamenovali muže, jeho přítelkyni čeká po porodu stejný trest.

Smrti ženy u města Wajid, vzdáleném asi 450 severozápadně od Mogadiša, přihlíželo asi 200 lidí. Islamisté chtějí v Somálsku nastolit vládu podle přísného znění islámského práva šaría. Mezi jinak umírněnými somálskými muslimy je však údajně jejich politika nepopulární.

Kapitán unesené lodi zemřel na následky zranění

Šabáb kontroluje jižní Somálsko a velkou část hlavního města Mogadiša. Podle Washingtonu má hnutí vazby na teroristickou síť al-Káida. Slabé, Západem podporované vládě se islamisty nedaří zvládnout a faktické bezvládí nahrává také aktivitám somálských pirátů působících hluboko v Indickém oceánu. Jejich řádění si dnes vyžádalo další oběť. Kapitán tankeru Theresa VIII. s chemikáliemi, který v pondělí u Seychelských ostrovů unesli somálští piráti, zemřel na následky střelného zranění, jež při přepadení utrpěl. Nyní tanker s mrtvým kapitánem údajně směřuje do somálského přístavu Haradheere. Piráti tento týden také podruhé za letošní rok zaútočili na nákladní loď Maersk Alabama.

Útoky na lodi u pobřeží Seychelských ostrovů se v minulých týdnech znásobily, když somálští piráti rozšířili území působnosti, aby se vyhnuli námořním protipirátským hlídkám u takzvaného Afrického rohu. Lupiči v úterý propustili španělskou loď Alakrana, stále však zadržují nejméně 13 plavidel s více než 200 námořníky.