Obama potvrdil zájem o úzký dialog s Čínou bez ohledu na spory

Peking - Americký prezident Barack Obama a jeho čínský protějšek Chu Ťin-tchao se při dnešním setkání v Pekingu shodli v otázce Severní Koreje i ochrany životního prostředí, nepodařilo se jim to ale v tématech ekonomických a v otázce lidských práv. Schůzka trvala podle agentury AP dvě a půl hodiny a Obama po ní řekl, že americko-čínské vztahy nelze zužovat na jediné téma a že má zájem o těsný dialog s Čínou bez ohledu na vzájemné spory.

Po jednání oba státníci přečetli prohlášení, ale novinářům nebylo dovoleno klást otázky.

Shoda panovala v otázce ochrany životního prostředí. Čína i USA mají zájem na tom, aby prosincový kodaňský summit o ochraně ovzduší neskončil pouze politickým prohlášením, nýbrž všeobecnou dohodou. Podobná shoda panuje také v otázce Severní Koreje, protože jak USA, tak Čína chtějí, aby se KLDR vrátila k šestistranným rozhovorům o svém jaderném programu.

K problematice Íránu byl Obama důraznější než čínský prezident, když řekl, že Írán má nyní příležitost dokázat, že je jeho jaderný program opravdu jenom mírový. Jestliže ji nevyužije, musí počítat s důsledky. Chu se omezil na konstatování, že íránský problém je třeba řešit diplomatickými prostředky.

Čína vzkazuje: Nechte Tibet a Tchaj-wan být!

Otevřená neshoda se pak projevila v otázce Tchaj-wanu a Tibetu. Chu žádal, aby USA respektovaly klíčové zájmy Číny, což novináři překládají jako výzvu k ukončení podpory Tchaj-wanu a tibetské exilové vlády. Obama sice konstatoval, že Tibet je součástí Číny, ale vyzval Peking, aby začal jednat se zástupci tibetského duchovního vůdce dalajlamy. Sám se s ním ale před cestou do Asie odmítl setkat, když byl dalajlama nedávno v USA, aby podle komentářů nepopudil Peking.

Tradičním zdrojem neshod mezi USA a Čínou jsou ekonomické otázky. Obama ocenil čínskou pomoc Spojeným státům v době současné ekonomické krize. Hovořil o novém ekonomickém přístupu, díky němuž se zvýší americký export, vytvoří nové pracovní příležitosti a zvýší životní úroveň v Číně.

Na znamení rostoucího vlivu Číny na USA Chu řekl, že teď spolu musí USA a Čína jednat jako rovnocenní partneři. „Budeme spolu jednat v duchu rovnocennosti a nezasahování do vnitřních záležitostí toho druhého,“ řekl čínský prezident.

Průzkum CNN: Američané vnímají Čínu jako ekonomickou hrozbu

Američané vnímají Čínu více jako ekonomickou hrozbu než jako vojenskou hrozbu. Ukázal to průzkum, který v pondělí zveřejnila americká zpravodajská stanice CNN. Čína je nebezpečím pro USA v rovině ekonomické podle 71 procent respondentů. Jen 28 procent si myslí opak. Že je pro zemi vojenskou hrozbou, věří 51 procent obyvatel, naopak 47 procent si to nemyslí. Anketa, kterou ústav Opinion Research zveřejnil v den zahájení oficiální návštěvy amerického prezidenta Baracka Obamy v Číně, také ukázala, že 68 procent Američanů nesouhlasí s politikou Pekingu v rovině lidských práv.