Odborníci budou vysekávat z ledu stoletou whisky

Wellington – Nezvyklého úkolu se chystají ujmout novozélandští výzkumníci. Pokusí se vysekat z antarktického ledu whisky značky McKinlay, kterou tam v roce 1909 zanechal britský polárník Sir Ernest Shackleton. Výprava se pustí do práce z popudu skotského výrobce lihovin Whyte & Mackay, který chce na základě vzorků ze sto let starých lahví oživit tradici původní skotské whisky McKinlay a okopírovat její chuť.

Dvě bedny s lahvemi zmíněné whisky byly objeveny v roce 2006 pod podlahovými prkny Shackletonovy chaty na Cape Royds. Shackleton a jeho muži nápoj dostali darem, když se v roce 1907 chystali na výpravu k jižnímu pólu. Expedice nakonec na jižní pól nedorazila, za extrémně špatného počasí musela vzdát cestu 190 kilometrů před cílem. Jižní pól dobyl až v roce 1911 Nor Roald Amundsen. Všechny zásoby, včetně dvou beden whisky, Shackletonova výprava zanechala ve své chatě na Cape Royds.

Bedny jsou tak pevně zaklíněné v ledu, že k jejich vyzdvižení budou zapotřebí speciální vrtáky. Vytažením lahví byl pověřen tým novozélandské nadace antarktického dědictví (Antarctic Heritage Trust), který na místo vyrazí v lednu.

Podle odborníků může nápoj ze Shackletonovy výpravy být stále vhodný k pití a může chutnat přesně jako před sto lety - s výraznou rašelinnou vůní a chutí, jak to bývalo obvyklé na počátku 20. století. Důležité ale je, zda korková zátka zůstala v lahvi a zadržela přístup vzduchu. Jestli lahev ležela, mohla se zátka rozleptat.

Firma Whyte & Mackay, která nyní McKinlay and Co. vlastní, získala povolení k vytažení vzorků z beden, většina lahví ale musí zůstat na místě v souladu s dohodou o ochraně Antarktidy, podepsanou 12 státy. Vzorky by měly být podrobeny sérii testů, které mohou rozhodnout o uvedení zaniklé whisky zpět na trh.