Summit o potravinové bezpečnosti chce skoncovat s hladomorem

Řím - Vykořenit hlad ve světě si v závěrečné deklaraci vytkli za strategický cíl účastníci světového summitu o potravinové bezpečnosti Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). O žádné konkrétní finanční pomoci se ale deklarace nezmiňuje. Summitu, který dnes začal v Římě, se účastní tisícovka delegátů ze 190 zemí, zejména afrických, asijských a latinskoamerických. Ve světě nyní hladoví přes jednu miliardu lidí.

Šéfové států a vlád si stanovili několik strategických cílů, ale neuvedli žádná konkrétní čísla. Hodlají dbát o to, aby příslušná opatření byla přijata s cílem snížit počet hladovějících a podvyživených lidí ve světě do roku 2015 o polovinu, a předcházet a čelit problémům spojeným s tím, jak klimatické změny ovlivňují potravinovou bezpečnost.

Ze závěrečné deklarace římského summitu FAO:

My, šéfové států a vlád, jsme se shromáždili v Římě na světovém summitu, abychom neodkladně přijali opatření s cílem vykořenit hlad ve světě."

Summit nepřijal žádný závazek pokud jde o 44 miliard dolarů (asi 750 miliard Kč) roční pomoci pro zemědělství, o níž OSN tvrdí, že je v nadcházejících desetiletích nezbytná. AO tvrdí, že nejlepším způsobem, jak zastavit hlad, je pomáhat potřebným tak, aby dokázali pomoci sami sobě. Tento přístup je pro země trpící hladem nejdůležitější, řekl generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Ten na úvod summitu označil výživu za základní právo člověka.

Mezi účastníky summitu je například brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva, zimbabwský prezident Robert Mugabe, libyjský vůdce Muammar Kaddáfí, ale i papež Benedikt XVI. Ten pranýřoval egoismus, který umožňuje spekulace a klade potraviny na stejnou úroveň jako každé jiné zboží. Ze zemí G8 je na jednání, které potrvá do středy, zastoupena jedině Itálie svým premiérem Silviem Berlusconim. Ten měl dnes stanout před soudem v procesu týkajícím se údajně nelegálního nabytí televizních práv jeho společností Mediaset. Soudní proces, který byl zahájen už v listopadu 2006, byl kvůli jeho nepřítomnosti odročen na 18. ledna příštího roku.