Soud s Berlusconim byl odročen na leden

Řím – Obnovený proces s italským premiérem Silviem Berlusconim byl odročen na leden. Politik se totiž nemohl k soudu dostavit, protože se účastní světového summitu o potravinové bezpečnosti. Ústavní soud v Itálii letos zrušil zákon, který poskytoval trestní imunitu premiérovi, prezidentovi a předsedům parlamentních komor. Zákon chránil hlavně Berlusconiho, který čelí několika kauzám. V Miláně měli soudci rozhodnout, jestli premiérova společnost Mediaset nakupovala televizní práva s pomocí černých fondů, a dopustila se tak daňového podvodu.

Soud dnes rozhodoval o platnosti důvodů premiérovy neúčasti, jestli bude muset být stání odročeno, nebo zda proces rozdělí. V tom případě by byl souzen zvlášť premiér a zvlášť ostatní obžalovaní manažeři společnosti Mediaset.

Prokurátor vystoupil proti odkladu s tím, že premiér může stihnout summit i soud. Berlusconi se z účasti ale omluvil, zároveň však řekl, že chce být u všech stání. Soud nakonec stání odročil na 18. ledna 2010. Soudci s procesem spěchají, obávají se totiž, že politici dříve či později imunitu nejen pro premiéra nějakým způsobem obnoví.

Studio ČT24 o soudu se Silviem Berlusconim (zdroj: ČT24)

Italská veřejnost soudům vůbec nevěří, považuje je za politicky angažované. Přesto má vláda Berlusconiho mezi voliči stále vysoké procento podpory. Velmi oceňují razantní boj s mafií, který dosud nemá obdoby, imigrační politiku nebo ekonomické zákony.