Ahmadínežád odmítá další vyjednávání o jaderném programu

Teherán - Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád odmítá dál jednat o jaderném programu. Podle něj je spolupráce při obohacování uranu výhodná jen pro Západ, ne pro Írán. Informovala o tom tamní agentura ISNA. Írán tak zřejmě nepřijme návrh k vývozu svého uranu do Ruska a Francie. Tam by se obohacoval na jaderné palivo pro výzkumný reaktor.

Íránský prezident prohlásil, že práva jeho země nemohou být předmětem jednání, Írán podle něj potřebuje jaderné technologie pro výrobu elektřiny. „Jaderná spolupráce s Íránem je výhodná jen pro Západ,“ dodal. Reagoval tak na návrh Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), která požaduje, aby Írán poslal 75 procent svého slabě obohaceného uranu do Ruska a Francie, kde by byl přeměněn na jaderné palivo.

Teherán preferuje nakupovat palivo pro svůj reaktor od zahraničních dodavatelů a se svým slabě obohaceným uranem naložit podle svého. S tím nesouhlasí Západ, protože právě dalším obohacováním tohoto uranu by mohl Írán dosáhnout jaderné bomby.

Americký prezident přitom v neděli uvedl, že času pro vyjednávání s Íránem postupně ubývá, na Západě totiž sílí podezření, že Írán chce jaderné technologie využít vojensky.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) požaduje, aby Írán vyjasnil budování svého jaderného zařízení u Kómu. Nepravdivé informace budí obavy z existence dalších tajných míst na zpracování uranu. Zařízení u Kómu je podle inspektorů OSN v pokročilé fázi vývoje. Informace o jeho vzniku se rozcházejí. Írán v září přiznal, že ho budoval od roku 2007, agentura ale získala důkazy o stavbě započaté už v roce 2002. Inspektoři také zjistili, že zařízení v Natanzu snížilo počet centrifug o 650.

Mapka popisující známý stav jaderných zařízení na území Íránu v roce 2007
Zdroj: ČT24/Markéta Sandanusová