Obama dorazil do Singapuru, bude tu jednat s Medveděvem

Singapur - Americký prezident Barack Obama dnes přiletěl do Singapuru, kde se zúčastní summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC). Informovala o tom agentura AFP. Na okraj summitu bude v neděli také jednat se svým ruským protějškem Dmitrijem Medveděvem, například prý o Afghánistánu a KLDR. Singapur je po Tokiu druhou zastávkou Obamovy devítidenní asijské cesty. Ta ho rovněž zavede do Číny, kde bude zřejmě jednat o klimatických změnách a obchodní nerovnováze. Také pojede do Jižní Koreje, kde budou v centru jednání severokorejské jaderné ambice.

Podle ruského tisku projednají oba prezidenti i sporný íránský jaderný program. Deník Kommersant dnes s odvoláním na vládní zdroje napsal, že Moskva je připravena ve spolupráci s USA podpořit nové mezinárodní sankce proti Íránu. Stále však dává přednost diplomatické cestě z obavy, že sankce by mohly vést k uzavření se Teheránu před okolním světem.

Podle Ruska mohou Rusové a Američané spolu vyhodnocovat, zda jsou sankce třeba. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) v říjnu předložila návrh mezinárodní dohody, na základě které by Írán vyvážel většinu obohaceného uranu do Ruska k jeho dalšímu obohacení před jeho vysláním do Francie, kde by byl přeměněn v palivo. Teherán se přes tlak velmocí k návrhu zatím jasně nevyjádřil.

Reportáž Adama Kautského (zdroj: ČT24)

AFP poznamenala, že zatímco nedávné podobné mezinárodní summity typu APEC byly svědky často i velkých demonstrací, v Singapuru nic podobného nehrozí. Je to dáno tím, že v Singapuru jsou zákonem jakékoli pouliční protesty zakázány. Místo konání summitu v tomto městě, které je známé svou okázalou čistotou a bezpečností, navíc střeží vojenské síly, dodala agentura.

Vydáno pod