Obama slíbil Asii větší zapojení USA, Čínu ale nechce krotit

Tokio - Americký prezident Barack Obama dnes ve velkém projevu v japonském hlavním městě slíbil, že bude usilovat o větší angažovanost USA v Asii, pragmatickou spolupráci s Čínou a hlubší obchodní vztahy s celou oblastí. Dodal, že se USA nesnaží „zkrotit“ Čínu, od ní i dalších zemí Washington ovšem očekává, že budou dodržovat lidská práva. Komunistickou KLDR varoval, že se dočká tvrdé, jednotné akce ze strany USA a jejich asijských spojenců, pokud se nevzdá jaderného zbrojního programu. Nynější cesta je první do Asie, kterou Obama podniká od nástupu do úřadu prezidenta Spojených států.

Tokio je první zastávkou Obamovy devítidenní asijské cesty, která ho rovněž zavede do Singapuru na summit Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC), do Číny, kde bude zřejmě jednat o klimatických změnách a obchodní nerovnováze, a také do Jižní Koreje, kde budou v centru jednání severokorejské jaderné ambice.

V projevu, v němž se označil za „prvního amerického tichomořského prezidenta“, Obama vyzval k větší spolupráci mezi USA a Japonskem i dalšími asijskými zeměmi. Zjemnil také obavy, které někteří obyvatelé západních zemí mají ze sílícího vlivu Číny především v ekonomické oblasti. „Vítáme čínské úsilí hrát větší roli na světovém poli,“ řekl Obama. „USA se nesnaží Čínu zkrotit. Naopak. Vzrůst silné, prosperující Číny může být zdrojem síly pro společenství národů,“ dodal.

Mluvil o lidských právech, Tibet nezmínil

Vzápětí ale Číně a dalším nedemokratickým asijským zemím diplomaticky připomněl, že si USA přejí, aby byla umožněna větší svoboda jejich obyvatelům. „Podpora lidských práv zajišťuje trvalou bezpečnost, která se jinak zajistit nedá,“ řekl Obama.

Všichni lidé podle něj chtějí říkat, co si myslí, volit si své představitele, mít přístup k informacím a vyznávat svou víru. Nezmínil konkrétní bolavá místa, jako je Tibet, ale kritizoval jmenovitě Barmu za potlačování lidských práv.