SPD si zvolila nového předsedu a zúčtuje s těmi bývalými

Berlín – Novým předsedou německých opozičních sociálních demokratů (SPD) se dnes stal bývalý ministr životního prostředí Sigmar Gabriel. Strana si ho drtivou většinou zvolila na svém volebním sjezdu, který dnes začal v Drážďanech. Jeho hlavními body je vedle volby nového vedení také diskuse o dalším směřování strany. Čeká se také, že SPD zúčtuje s érou dvojice stranických předsedů Gerhard Schröder-Franz Müntefering a jejich „neoliberalismem“. Nástupkyní generálního tajemníka SPD Hubertuse Heila se má stát představitelka levicového křídla strany Andrea Nahlesová.

Gabriel před volbou ve stominutovém bojovném projevu vyzval k ostrému opozičnímu kurzu a semknutosti SPD. Kritizoval, že politika strany se přespříliš odehrává v zasedacích místnostech a někdy působí „asepticky, klinicky čistě, stylově a synteticky“. Prohlásil, že SPD přežila i větší krize, než je ta současná a vyjádřil přesvědčení, že se nachází před novým startem. Gabriel svým strhujícím projevem přiměl 500 delegátů k jásotu a více než šestiminutovému potlesku vestoje.

Odcházející předseda Müntefering na sjezdu prohlásil, že strana si zavinila porážku v zářijových parlamentních volbách částečně sama nejasnou předvolební rétorikou. Výsledek z 27. září, kdy SPD získala jen 23 procent hlasů, podle něj nelze vysvětlit jen běžnými změnami přízně v demokracii. V předvolební kampani prý SPD příliš nejasně říkala, „s kým, co a jak chceme prosazovat“.

Telefonát Jaroslava Šonky (zdroj: ČT24)

SPD v předchozí vládě byla součástí velké koalice spolu s křesťanskými demokraty (CDU/CSU) kancléřky Angely Merkelové. Ti nyní vládnou v koalici s liberální FDP. SPD se dlouhodobě potýká s odlivem voličů i členů a její dlouhodobější krizi dokládá i skutečnost, že za posledních pět let už popáté mění svého předsedu. Například Müntefering byl kritizován za příliš autoritativní a centralistický styl řízení strany, což má změnit právě Gabriel. O víkendu by měli delegáti SPD rokovat hlavně o programu, v neděli má delegáty pozdravit i předseda ČSSD Jiří Paroubek.