„Mozek“ zářijových útoků stane před civilním soudem v New Yorku

Washington - Údajný „mozek“ teroristických útoků proti USA z 11. září 2001 Chálid Šajch Muhammad a další čtyři vězni z americké věznice Guantánamo na Kubě budou převezeni do New Yorku. Tam budou souzeni před federálním civilním soudem, jen několik bloků od místa, kdy stávaly věže Světového obchodního centra. O přesunu soudu rozhodl americký ministr spravedlnosti Eric Holder, který bude pro všech pět souzených požadovat trest smrti. Ti už dříve - ve snaze získat status mučedníka - o hrdelní trest sami požádali.

Přemístění osob zadržovaných kvůli podezření z terorismu je důležitým krokem k Obamově plánu na uzavření Guantánama. K tomu by mělo dojít koncem ledna 2010, ale vzhledem k právním i technickým obtížím nebude asi lhůta dodržena.

Soud údajných teroristů, spolčených s teroristickou sítí al-Káidou, by mohl pomoci také k tomu, aby vypluly na povrch informace o protiteroristických programech Ústřední zpravodajské služby (CIA) po roce 2001. Mezi ně patřily kontroverzní taktiky jako waterboarding, kdy se u odsouzeného vytvářel pocit, že se topí.

Reportáž Jakuba Szántó (zdroj: ČT24)

Podle CNN dnes pronikly na veřejnost informace, že Bílý dům opustí hlavní právní poradce amerického prezidenta Greg Craig, a to kvůli sporům s Obamovou administrativou právě ohledně zavření Guantánama.

V souvislosti s plánovaným uzavřením Guantánama zveřejnilo tento týden výzkumné středisko Center for American Progress zprávu, v níž píše, že Obamova administrativa udělala v této věci „několik chyb“. I tak je prý možné tuto věznici brzo uzavřít.

Jak Chálid Šajch Muhammad rozséval smrt:

26. únor 1993: První útok na newyorské Světové obchodní centrum si vyžádal šest obětí a 1 042 zraněných.

Únor 1995: Zatčení jednoho z atentátníků zachránilo životy stovkám pasažérů na dvanácti linkových letech mezi Amerikou, které se měly najednou zřítit.

12. únor 2000: Sebevražedný útok zabil 17 amerických námořníků na křižníku USS Cole.

11. září 2001: Dvě letadla unesená sebevražednými komandy narazila do newyorského Světového obchodního centra, třetí do Pentagonu, čtvrté se zřítilo v Pensylvánii. Zemřelo 2 993 lidí.

12. únor 2002: Nálože na indonéském Bali zabily 202 lidí, 240 dalších bylo zraněno.