Českoslovenští výsadkáři mají ve Skotsku pomník

Arisaig - Čeští a slovenští výsadkáři, kteří za druhé světové války podstoupili v Británii výcvik speciálních sil a zapojili se do operací na území protektorátu i jinde, mají ode dneška svůj pomník. V jedenáct hodin dopoledne byl odhalen v místech někdejšího výcvikového střediska v Arisaigu na západním pobřeží Skotska. Mezi hosty slavnostního ceremoniálu byl i plukovník Jaroslav Klemeš - jeden z posledních dvou žijících výsadkářů, kteří po výcviku skočili na území protektorátu.

Celkem tři sta dobrovolníků z československé armády se v drsné krajině na západě Skotska učilo v letech 1941 až 1943 vyhazovat do vzduchu vlaky, střílet, bojovat holýma rukama a další dovednosti zvláštních agentů. Mnozí poté podnikli výsadek na území nepřátel nebo se účastnili invaze a dalších válečných akcí.

Tou nejznámější byla operace Anthropoid, kdy Jan Kubiš a Josef Gabčík spáchali atentát na říšského protektora Reinharda Heidrycha. Výsadkáře ode dneška připomíná v někdejším výcvikovém středisku v Arisaigu kamenný pomník ve tvaru padáku.

Slavnostního odhalení se zúčastnil i jeden z posledních dvou žijících výsadkářů, kteří za války skočili na území protektorátu – plukovník Jaroslav Klemeš, který se účastnil operace Platinum a jako radista se zapojil do Pražského povstání. 

Během slavnostního ceremoniálu připomněl památku padlých kamarádů. Potěšil také přítomné, když zanotoval improvizovanou píseň, kterou si spolu s ostatními parašutisty zpívali večer, když po výcviku vzpomínali na domov.

Kromě Klemeše byli v Arisaigu i Tomáš Sedláček a Jan Bačík. České ministerstvo obrany zastupoval náměstek ministra Jan Fulík a Skotsko bývalý předseda skotského parlamentu George Reid, který pomník odhalil.

Pomník ještě není zaplacený

Vznik pomníku věnovaného českolovenským výsadkářům iniciovala česko-skotská charita Czech Memorial. „Pomník bude vybudován nejen jako připomínka jejich hrdinství, ale i jako pietní místo a válečný hrob těch, kteří jsou uloženi k věčnému odpočinku neznámo kde,“ uvádí se na stránkách charity.

Památník z kamene navrhl sochař Josef Vajce. Český honorární konzul v Edinburghu Paul Millar uspořádal veřejnou sbírku, aby sochu zaplatil. Byť pomník stojí, stále ještě není splacený.

Projekt podporují jak český prezident Václav Klaus a další čeští politici, tak i představitelé Velké Británie. Podporu akci vyjádřila i princezna Anna.

SPECIAL OPERATIONS EXECUTIVE (SOE)

Po příchodu německých vojsk se řada českých a slovenských vojáků vydala do zahraničí, kde se zapojili do boje proti nacismu. Britové neměli v roce 1940 v Evropě spojence, který by také bojoval s nacisty, a snažili se tak podporovat odbojové skupiny v zemích obsazených Němci. Na jaře v roce 1941 začal ve Skotsku nábor dobrovolníků pro výcvik na speciální akce (SOE). Do roku 1943 prošlo ve Skotsku v utajovaných výcvikových střediscích speciálním výcvikem celkem 300 Čechů a Slováků.

Kdo prošel náročným programem, zapojil se pak přímo do boje. Českoslovenští výsadkáři působili v bojových akcích v Německu, Itálii nebo Francii. Nasazeni byli například při dobytí francouzského přístavu Dunkerque nebo při bojích na Dukle.

Ze tří stovek československých parašutistů jich bylo 127 skutečně zařazeno do výsadků. Většina ostatních se vrátila k Československé obrněné brigádě, která bojovala po invazi ve Francii.

Víc než 30 výsadkářů bylo vysazeno přímo na území protektorátu. Mnozí z parašutistů zaplatili za svůj boj proti nacismu životem.

Seznam všech výsadků najdete zde.

Pomník věnovaný československým výsadkářům.
Zdroj: ČT24