Čína nechce zbrojením nikoho ohrožovat

Peking - Rostoucí čínské zbrojení nemá za cíl nikoho ohrožovat. Ujišťoval o tom čínský prezident Chu Ťin-tchao šéfy letectva ze 30 zemí světa. Snažil se tak rozptýlit obavy, které vyvolaly výroky čínských velitelů o nové „velké zdi z oceli v oblacích“. Čína slaví letos 60 let od založení vlastních vzdušných sil.

Číňané rozhodně nechtějí podcenit leteckou obranu, podle čínského velitele vzdušných sil se totiž souboj mezi armádami přesouvá do vesmíru. Právě do vesmírného a leteckého programu teď chce Peking investovat více peněz. 

Prezident Chu Ťin-tchao ale vyvrátil případné obavy západních zemí. Ujistil, že program má čistě mírový účel. „Čína nepochybně podporuje národní obranou politiku, která má čistě obranou povahu. Čína nikdy nebude usilovat o vojenský rozmach nebo o soutěž mezi armádami, nikdy také nebude vytvářet hrozbu pro nějakou jinou zemi,“ uvedl prezident. 

Spojené státy ale o čínském vesmírném programu pochybují. Podle Pentagonu Čína vyvíjí zbraně, které mohou zničit nepřátelské vesmírné technologie jako například satelity. USA se obávají, že vojenský rozvoj ohrožuje regionální rovnováhu v Asii. Pentagon upozorňuje také na to, že podle odhadů Čína za poslední desetiletí více než zdvojnásobila investice do armády. Přesné sumy financí pro armádu nejsou známy, podle čínských úřadů ale letos vydá Peking na ozbrojené síly 70 miliard dolarů. Odhady USA jsou ale mnohem vyšší.

Výdaje na čínskou armádu
Zdroj: ČT24