Vojenský psychiatr postřílel na americké základně 13 lidí

New York - Na texaské vojenské základně postřílel tamní psychiatr 13 vojáků. Dalších 31 jich zranil. Lékař měl být v brzké době odvelen do Afghánistánu. Podle rodinných příslušníků, které citují média, tam ale odvelen být nechtěl. Nabízel dokonce, že se z vojenské služby vyplatí. Při střelbě sám utrpěl zranění, je ale ve stabilizovaném stavu. Už je ve vazbě.

Na tiskové konferenci velitel základny Robert Cone prohlásil: „Pokračujeme ve vyšetřování, ale předběžné zprávy ukazují, že byl jen jeden střelec. Tento střelec nezemřel, jak bylo oznámeno předtím, ale byl zraněn. Nyní je ve vazební nemocnici a je ve stabilizovaném stavu.“

Devětatřicetiletý Málik Nadal Hasan působil na základně jako major a psychiatr. Připravoval se na misi v Iráku. Jako psychiatr v armádě pomáhal vojákům poznamenaným psychickými problémy po návratu z války. Viděl, jak může ozbrojený konflikt ublížit lidské psychice a vlastní nasazení v boji pro něho bylo nepředstavitelné.

Ve čtvrtek kolem půl druhé odpoledne tamního času vzal dvě pistole a ve zdravotnickém zařízení, kde vojáci prochází poslední prohlídkou před zahraniční misí, spustil palbu. Zemřelo 13 lidí.

Cone nechtěl nic říci o motivu zoufalého činu. „Nevíme to. Je to předmětem vyšetřování,“ řekl. Po střelbě byli zadrženi dva další vojáci, kteří byli považováni za podezřelé, protože podle svědků mohlo být i více střelců. Oba podezřelí ale nakonec byli propuštěni.

Hasan se narodil ve Virginii rodičům, kteří emigrovali do USA z Jordánska. Lidé z jeho okolí jej popisují jako silně věřícího muslima. Bratranec Málika Nadala Hasana televizi Fox řekl, že Hasan se cítil v armádě šikanován kvůli svému původu. Hasan byl prý často terčem urážek a posměchů kvůli svému muslimskému vyznání. Kvůli tomu chtěl armádu opustit.

Najal si údajně i vojenského advokáta, aby mu pomohl jeho problém vyřešit. Byl ochoten se z armády i vyplatit, ale nakonec mu došly síly. Dozvěděl se, že má být vyslán do terénu. Orgány činné v trestním řízení prý sledovaly Hasana již půl roku v souvislosti s diskusemi na internetu o sebevražedných atentátech a dalších hrozbách.

Americké muslimské organizace se obávají reakcí

Americký prezident Barack Obama označil střelbu za „strašný výbuch násilí“. „Je strašné že se dostali do palby na vojenské základně na americké půdě,“ prohlásil. Jedno z hlavních amerických muslimských sdružení Cair odsoudilo střelbu v prohlášení: „Žádná politická nebo náboženská ideologie nemůže ospravedlnit nebo omluvit takové neodůvodněné a slepé násilí.“ Další americké muslimské organizace vyslovily obavu, že arabské jméno střelce může vyvolat hon na čarodějnice proti americkým muslimům.

Fort Hood je uváděn jako největší základna obrněných sil v USA a třetí největší vojenská základna na světě. Je na ní kolem 65 tisíc vojáků a jejich rodinných příslušníků. Přezdívá se jí prý „Skvělé místo“ kvůli podmínkám, které na ní vojáci a jejich rodiny mají.