Na Ukrajině je už půl milionu lidí nakažených chřipkou

Kyjev - Počet obětí chřipky na Ukrajině dál roste. Podle informací tamního ministerstva zdravotnictví stoupl na 86, z toho však pouze pět lidí zemřelo prokazatelně v důsledku viru H1N1. Virem se v zemi nakazilo skoro půl milionu lidí, nejhorší situace je na západě země. Ukrajinská vláda už kvůli boji s epidemií požádala o zahraniční pomoc; tamní úřady také rozhodně odmítly pověsti o údajném zjištění plicního moru, které se začaly šířit. Podle hlavního hygienika jde o prasečí chřipku a další druhy chřipkových virů a infekcí dýchacích cest.

Celkem bylo do noci na úterý zaznamenáno podle ukrajinských úřadů 478 456 případů onemocnění na chřipku a dýchací obtíže. Celkem v osmi regionech na západě země zemřelo na chřipku 86 lidí, z toho 16 za posledních 24 hodin.

Světová zdravotnická organizace (WHO) je přesvědčena, že většina případů aktuální chřipky na Ukrajině může jít na vrub pandemického viru H1N1, který způsobuje prasečí chřipku.

Studio ČT24 o chřipce na Ukrajině (zdroj: ČT24)

První úmrtí na prasečí chřipku na Slovensku se zatím nepotvrdilo

První případ úmrtí na prasečí chřipku na Slovensku se podle tamního ministerstva zdravotnictví zatím nepotvrdil. Televize Joj informovala, že roční chlapec v bratislavské nemocnici patrně podlehl právě chřipce typu H1N1. Podle televizní stanice se definitivní výsledky testů čekají ve čtvrtek. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Zuzana Čižmáriková ale v rozhovoru pro ČT uvedla, že jde o neznámou příčinu úmrtí. Existuje podezření, že chlapeček zemřel na zanedbanou péči, a případ budou vyšetřovat i kriminalisté, upřesnila.

Slovensko kvůli chřipce na Ukrajině zpřísňuje režim na hranicích. Zatím je na dvou místech zakázán přechod pro pěší. Jinak normálně přechody fungují. Slovenské úřady ani neuvažovaly nad tím, že by se hranice úplně zavřela, protože by to mělo nedozírné ekonomické dopady, informoval zpravodaj ČT Ladislav Kerekeš.

Slovenští hygienici nicméně každý den monitorují situaci. Podle zdejšího hlavního hygienika zatím počet chřipkových onemocnění dramaticky neroste a odpovídá normální sezonní chřipce.

Lékaři zatím nehlásí prudký nárůst chřipkového onemocnění ani v Polsku. Obavy jsou ale z toho, že na jihovýchodě Polska se objevily nové případy nakažení virem H1N1. Provoz na hranicích je proto omezen asi o polovinu.

Hlavní hygienik ČR Michael Vít dnes informoval ve Studiu ČT24, že situaci na Ukrajině monitorují i čeští hygienici. Evropská unie a WHO také vyšlou v následujících dnech na Ukrajinu mobilní tým epidemiologů. Nyní se bude zjišťovat, který vir konkrétně na Ukrajině útočí. „Zřejmě došlo k souběhu jak sezonní chřipky, tak té nové pandemické chřipky,“ myslí si Vít.