Afghánský policista zastřelil pět britských vojáků

Kábul - Afghánský policista zastřelil u kontrolního stanoviště v provincii Hílmand na jihu země 5 britských vojáků. Podle prohlášení britského ministerstva obrany zahájil palbu bez varování a pak uprchl. Motiv jeho činu není jasný. Podle některých zpráv se Afghánec pohádal se svým velitelem, podle jiných byl napojený na Taliban. Britský premiér Gordon Brown v reakci na incident ujistil, že Velká Británie s výcvikem afghánské policie nepřestane, i když se Talibanu možná podařilo infiltrovat její řady.

„Afghánský policista na kontrolním stanovišti začal bez varování střílet, aniž kdo mohl nějak reagovat,“ řekl mluvčí ministerstva. Incident se udál v provincii Hílmand, která je jednou z bašt hnutí Taliban. Vyšetřují ho společně afghánské úřady a britská vojenská policie.

„Zatímco shromažďujeme důkazy, Taliban se k odpovědnosti za tento čin přihlásil,“ řekl premiér Brown poslancům v Dolní sněmovně Parlamentu. Tuto informaci ovšem novináři v Kábulu nepotvrdili. „Může to být tak, že Taliban zneužil člena afghánské policie, nebo Taliban pronikl do afghánských policejních sil, a právě na to se musíme podívat,“ dodal ministerský předseda.

Britští vojáci patří k mezinárodním silám, které se snaží povstání zkrotit a Afghánistán stabilizovat. Od začátku západní vojenské operace v roce 2001 přišlo v Afghánistánu o život 229 Britů.