Staronový prezident Karzáí chce vládu všech Afghánců

Kábul – Staronový afghánský prezident Hamíd Karzáí chce vytvořit „čistou vládu“, na níž se budou podílet všichni Afghánci. V televizním vystoupení také prohlásil, že chce ze země smýt skvrnu korupce, která na ní ulpěla po sporných prezidentských volbách, a že ve své vládě přivítá kohokoli z opozice. Oznámil to den poté, co byl vyhlášen vítězem; volební komise zrušila 2. kolo hlasování, když odstoupil jediný protikandidát Abdulláh Abdulláh kvůli obavám, že nebude zajištěna regulérnost hlasování.

„Ti, kdo chtějí se mnou pracovat, jsou velmi vítáni bez ohledu na to, jestli jde o oponenty ve volbách nebo ty, kdo mě v nich podporovali,“ řekl prezident. Zdůraznil také, že potřebuje mezinárodní podporu a nechce promarnit dobrou vůli těch, kdo poskytli tisíce vojáků i hotovost jeho zemi. Bývalý ministr zahraničí Abdulláh prohlásil, že do Karzáího vlády nevstoupí, ale na prosazení reforem a národní jednoty hodlá pracovat zvenku.

Americký prezident Barack Obama v telefonickém rozhovoru Karzáímu pogratuloval a prohlásil, že od něj očekává v prosazování reforem a v boji proti terorismu lepší výsledky než dosud.

„Prezident Karzáí musí odvážně a rozhodně vykročit vpřed k vnitřním reformám. Ujistil mě, že si toho je vědom. Důkaz nebudeme hledat ve slovech, ale v činech,“ řekl americký prezident.

Karzáí v projevu dal také najevo lítost kvůli odstoupení svého soupeře z druhého kola hlasování. „Doufali jsme, bylo by to nejlepší pro naši zemi, pro demokratický proces i pro nás, že se náš bratr Abdulláh zúčastní druhého kola a že se druhé kolo uskuteční.“

Prohlášení Talibanu k prezidentským volbám:

„Včerejší vyhlášení volebních výsledků lidem ukazuje, že veškerá rozhodnutí o volbách byla učiněna ve Washingtonu a Londýně.“

Vyhráli jsme, tvrdí Taliban

Radost ze zrušení druhého kola voleb naopak uvítal Taliban a označil to za své vítězství a za úspěch svého úsilí narušit volby hrozbami a útoky. „Našim statečným mudžáhidům se podařilo narušit celý proces. Ani nálety a pozemní síly nemohly zabránit útokům našich mudžáhidů,“ uvedl Taliban v prohlášení. Podle hnutí je zrušené druhé kolo i důkazem toho, že Afghánci vyslyšeli jeho výzvu k bojkotu hlasování, jež bylo podle povstalců jen nástrojem cizinců. „Včerejší vyhlášení volebních výsledků lidem ukazuje, že veškerá rozhodnutí o volbách byla učiněna ve Washingtonu a Londýně,“ tvrdí dokument.

Abdulláh Abdulláh
Zdroj: ČT24