Více než třetina ohrožených druhů zvířat a rostlin možná vyhyne

Gland - Od ochránců přírody opět přichází alarmující informace. Více než třetině zvířat a rostlin z Červeného seznamu ohrožených druhů totiž hrozí vyhynutí. Nová data uveřejnila Mezinárodní unie pro ochranu přírody a přírodních zdrojů obnovující seznam každé dva roky. Seznam ovšem mapuje necelých 48 tisíc druhů. Podobně špatná situace se tak může týkat i ostatních, dosud neprozkoumaných druhů. Vědci upozorňují, že na záchranu rostlin a živočichů může být ve finále pozdě a je třeba jí již dnes věnovat dostatek pozornosti.

Na Červeném seznamu se dnes nalézá 47 677 ohrožených druhů. Třetině z nich, tedy více než 17 tisícům z nich, hrozí velmi vážné nebezpečí. „Vědecké důkazy stále jasněji ukazují na vážnou krizi. Vlády by to konečně měly brát vážně a začít něco dělat. Opravdu nám dochází čas,“ upozorňuje Jane Smaltová z Mezinárodní unie pro ochranu přírody a přírodních zdrojů.

Podle vědců jsou na tom nejhůře rostliny a sladkovodní ryby. Naopak nejlépe se zatím daří ptákům. Za špatný stav může hlavně úbytek přirozeného životního prostředí a potravy. „Ještě pamatuji dobu, kdy jsme se obávali o poměrně malou skupinu kriticky ohrožených druhů, teď míříme ke zhroucení celého ekosystému,“ vzpomíná Jonathan Baillie z Londýnské zoologické společnosti.

Nutnost ochrany ohrožených druhů se zvyšuje (zdroj: ČT24)