Čína rozjela masové rekvalifikace milionů lidí

Praha/Peking – Čtyřicet milionů dělníků přišlo podle čínských statistik v poslední době kvůli krizi o práci. Úřady se bojí, aby nezaměstnaní nezvedli vlnu sociálních nepokojů, a tak po celé zemi zahájili sérii rekvalifikačních kurzů. Jedním z nich je i projekt Sunshine na východě Číny. V kurzech zdarma se dělníci v kolektivních zemědělských družstvech učí například pěstovat houby.

„S pěstováním tradičního obilí a zeleniny doma nevydělám žádné peníze. Ale pěstováním hub se uživíte slušně,“ vypráví jeden z mnoha nezaměstnaných dělníků z provincie An-chuej. Většina z nich pochází právě z této provincie, která patří k nejchudším v Číně. Rolníci v domovské vesnici vydělají měsíčně v přepočtu 400 až 600 korun. Ti, co se podílejí na projektu Sunshine, si ale každý měsíc přijdou až na 4000 korun, což je více, než by si jako sezonní dělníci vydělali ve velkých čínských městech.

Místní provinční úřady se obávaly, že miliony nezaměstnaných povedou k sociálním nepokojům. Proto se řešení situace stalo prioritou pro všechny složky místních vlád. Situace nás znepokojovala. Teď se snažíme najít vhodné přeučení pro každého. Nezaměstnaní tak mohou podnikat nebo pracovat v zemědělství. Pro ty, co přišli o práci, jsme také snížili daně," oznámil představitel provinční vlády v An-chue Čou Š'-čchü.

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Školení probíhá i v Čcheng-tu, hlavním městě chudé provincie S'-čchuan, která je největší zásobárnou námezdní pracovní síly v zemi. Propuštěné dělnice se tady učí být chůvami. Pokud si většina propuštěných dělníků najde podobné nové živobytí, čínská vláda bude moct říci, že její strategie splnila účel.