Slovensko pošle na Ukrajinu 200 000 roušek proti chřipce

Bratislava - Slovensko poskytne Ukrajině na boj proti chřipce, která si vyžádala už 48 obětí, 200 000 hygienických obličejových roušek. Slovenské ministerstvo zahraničí hledá ve spolupráci se správou státních hmotných rezerv a s ministerstvem vnitra i další formy pomoci Ukrajině. Zatím není známo, zda úmrtí několika desítek lidí souvisí s takzvanou prasečí chřipkou nebo jiným druhem této nemoci.

Slovensko situaci u svého východního souseda sleduje, ale hygienici zatím na východě Slovenska zvýšený výskyt akutních dýchacích a chřipce podobných nemocí nezaznamenali.

Krizový štáb ministerstva dopravy, pošt a telekomunikací uvedl v činnost pandemické středisko, které má na starosti spolupráci jednotlivých složek v krizové situaci. V Čierné nad Tisou byla také vyčleněna izolační místnost pro osoby, u nichž by bylo podezření na chřipku.

Slovensko, stejně jako Polsko, radí lidem, aby na Ukrajinu necestovali. Zdravotní kontroly na hranicích s Ukrajinou posílilo Bělorusko.



Na Ukrajině byly kvůli epidemii zavřeny školy a kina a zakázána veřejná shromáždění včetně volebních. V lékárnách je podle médií velký nedostatek protichřipkových léků a také masek.

Telefonát Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)