USA, Francie a Rusko souhlasí s dohodou o vývozu íránského uranu

Vídeň – Spojené státy, Francie i Rusko souhlasí s návrhem dohody o obohacování íránského uranu mimo území Íránu. Státy vydaly toto prohlášení i přesto, že oficiální stanovisko Teheránu dosud není známo a jeho čtvrteční reakce byla dokonce odmítavá. Dohoda byla dojednána tento týden ve Vídni pod záštitou Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE).

Předpokládá, že Írán vyveze 1,2 tuny svého slabě obohaceného uranu do Ruska, kde bude uran obohacen na 20 procent. Francie z něj pak vyrobí palivové tyče, jež budou převezeny do Íránu. Využity budou v teheránském reaktoru, v němž se vyrábějí izotopy využívané při léčbě ozařováním.

Jako první na návrh kladně zareagovalo Rusko. Jeho ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes řekl, že doufá, že i zbývající účastníci plán MAAE stvrdí. Krátce potom řekl mluvčí francouzského ministerstva zahraničí, že dohoda je přijatelná i pro Francii. USA oficiální prohlášení zatím nevydaly, ale podle diplomatů ve Vídni jsou francouzský a americký zástupce při MAAE na cestě k šéfovi agentury Muhammadovi Baradejovi s pozitivními odpověďmi.

V Íránu na dokument ve čtvrtek reagoval zástupce předsedy parlamentu Mohammad Rezá Bahonar, který řekl, že pro Írán je vývoz obohaceného uranu nepřijatelný a že je povinností MAAE poskytnout Íránu palivo pro reaktor, dostane-li od Íránu patřičné záruky. Íránský parlament o věci nebude hlasovat a Bahonar nemluvil za vládu.

Jeden z íránských zástupců na vídeňských jednáních dnes řekl, že Írán teď očekává „kladnou a konstruktivní odpověď“ na íránský návrh týkající se dodávek jaderného paliva pro reaktor v Teheránu. „Očekáváme, že se protějšek vyhne omylům z minulosti, neporuší dohodu a získá si důvěru Íránu,“ citovala tento nejmenovaný zdroj íránská televize.

Dohoda o vývozu velké části íránského uranu měla garantovat přinejmenším zpomalení íránského jaderného programu, který podle Západu může obsahovat i zbrojní část.

Íránské jaderné zařízení
Zdroj: ČT24
Vydáno pod