NATO musí v Afghánistánu posílit, míní Rasmussen

Bratislava – Strategie Severoatlantické aliance v Afghánistánu a nová koncepce protiraketové obrany USA byly hlavními tématy neformální schůzky ministrů obrany NATO v Bratislavě. Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen vyzval, aby aliance posílila své pozice v Afghánistánu. Zároveň zdůraznil, že je nutné se soustředit na výcvik afghánských bezpečnostních sil. Při jednání ale nepadla konkrétní čísla, jak by se měl počet vojáků v Afghánistánu zvyšovat. Čeká se na výsledek tamních prezidentských voleb a na novou strategii Bílého domu.

Cílem jednání nebylo přijetí konkrétních rozhodnutí, diskutovali jsme o celkovém pohledu na situaci v Afghánistánu a o tom, jak jednotlivé (alianční) zdroje využít, prohlásil Rasmussen na tiskové konferenci. Generální tajemník zdůraznil, že nová koncepce aliance musí obsahovat postupy boje proti povstalcům i proti teroristům, kteří prakticky denně na koaliční a vládní vojáky útočí.

Nečinnost v Afghánistánu by podle Rasmussena jen posílila teroristickou síť al-Káida. NATO by také v tomto směru uvítalo větší účast Ruska a mělo by začít uvažovat o postupném předávání pravomocí v oblasti bezpečnosti domácí vládě. Podle Rasmussena si to ale vyžádá čas, protože afghánské bezpečnostní jednotky nejsou ještě připravené.

Anders Fogh Rasmussen:

„Jedinou cestou, jak zabezpečit, aby se Afghánistán znovu nestal útočištěm pro terorismus, je udělat ho dost silným, aby odolával povstalcům.“

Jednání ministrů se zúčastnil také velitel aliančních sil v Afghánistánu generál Stanley McChrystal, který ministrům představil svůj pohled na afghánskou problematiku. Nedávno požádal o posily, jinak podle něj hrozí, že se povstalce nepodaří porazit. V Afghánistánu nyní působí asi 65 tisíc amerických vojáků a na 35 tisíc mužů z dalších zemí aliance.

Gates: Nový systém umožní spolupráci s ruskými radary

O novém americkém protiraketovém systému dnes v Bratislavě informoval ministry NATO americký ministr obrany Robert Gates. Ten prohlásil, že nový štít v Evropě umožní snadnější spolupráci s ruskými radarovými systémy, pokud o to Moskva projeví zájem.

Nový projekt Obamovy administrativy se zamlouvá generálnímu tajemníkovi Rasmussenovi. Ten prohlásil, že americký plán pomůže ochránit Američany a Evropany před „opravdovou hrozbou“ ze zemí jako Írán. Podle Rasmussena by bylo dobré, kdyby na této nové verzi spolupracovalo i Rusko. „Ministři přivítali skutečnost, že tento nový přístup začleňuje evropskou protiraketovou obranu více do kontextu NATO,“ dodal také Rasmussen.

Podle slovenského ministra obrany Jaroslava Bašky Bratislava vítá nový americký přístup k protiraketové obraně jako příspěvek kolektivní bezpečnosti spojenců. Slovenský premiér Robert Fico přitom ve čtvrtek vyloučil, že by na slovenském území mohly být rozmístěny prvky protiraketové obrany, ať už by patřily USA nebo NATO. Baško k tomu poznamenal, že Fico se vyjadřoval před dnešním vysvětlením a upřesněním projektu Američany.

Devět zemí NATO chce modernizovat ruské vrtulníky

Nejkonkrétnějším výsledkem schůzky je zřejmě deklarace o spolupráci při modernizaci ruských dopravních vrtulníků typu Mi pro potřeby NATO. Podepsalo ji Česko, Slovensko a dalších sedm zemí NATO. Stroje by měly být upraveny tak, aby se mohly nasadit do operací NATO včetně mise ISAF v Afghánistánu. Vedoucí úlohu při spolupráci zemí převzala Česká republika. „Princip je ten, aby bylo co nejefektivnější a nejlepší využití vrtulníků z rodiny Mi-8, 17 a 171 tak, aby se výrazně zvýšila jejich použitelnost a zkvalitnil se výcvik posádek,“ řekl novinářům český ministr obrany Martin Barták. Dohoda by měla přinést také zakázky českému leteckému a obrannému průmyslu.

Technická závada odložila Gatesův odlet

Letadlo s americkým ministrem obrany Gatesem mělo problémy s odletem z Bratislavy. Zdrželo se kvůli poruše a odletělo až po sedmé hodině večer. Poruchu na olejovém těsnění v motoru odhalila posádka ještě před vzlétnutím a letadlo se vrátilo z rolovací dráhy.

Vydáno pod