BBC pozvala do pořadu šéfa extremistů, stovky lidí proto protestují

Londýn - Před londýnským sídlem stanice BBC demonstrovaly stovky lidí. Někteří vnikli i do budovy. Vadilo jim pozvání šéfa extremistické Britské národní strany (BNP) do prestižního diskusního pořadu Question Time. Nick Griffin je známý xenofobními a rasistickými výroky i popíráním holocaustu. Jeho strana ale v posledních volbách získala dvě křesla v Evropském parlamentu. BBC pozvání hájí tím, že poskytuje prostor všem stranám úspěšným ve volbách a nechce nikoho cenzurovat.

Kritici namítají, že BBC takto extremistickou stranu legalizuje. V pořadu mohou klást otázky přímo diváci, což podle odpůrců umožní Griffinovi prezentovat se jako rozumný politik hlavního proudu, a získat tak nové příznivce.

Vedení veřejnoprávní BBC výzvy k odvolání pozvání Grifiina do pořadu Question Time ale nevyslyšelo. Ve středu večer rozhodlo, že Griffin může přijít, a zdůraznilo, že Griffinovo vyloučení by se rovnalo cenzuře. Podle šéfa stanice Marka Thompsona by BBC uposlechla, jen kdyby vláda zakázala BNP přístup do vysílání.

Krajně pravicová BNP měla donedávna volené zástupce jen v místních radách, ale v červnu dostala v eurovolbách přes šest procent hlasů, do Evropského parlamentu se tak dostali první dva její zástupci.

Griffin si v rozhovoru, který dnes otiskl deník The Times, pochvaloval, že ho BBC pozvala, a mnul si ruce nad tím, jaký rozruch kolem toho vypukl. Prý je to dobrá reklama pro jeho stranu. BNP díky tomu v posledních dnech zaznamenává rekordní dárcovské příspěvky.

Britská národní strana

BNP chce zastavit veškerou imigraci a přesvědčovat Brity zahraničního původu k dobrovolnému odchodu ze země. BNP nepřijímá do svých řad „nebílé“ členy, i když minulý týden po rozhodnutí soudu musela souhlasit s tím, že své stanovy změní, aby do ní mohli vstupovat všichni Britové.

Sám Griffin proslul xenofobními a rasistickými výroky, v minulosti popíral nacistické vyvražďování Židů. O americkém prezidentu Baracku Obamovi řekl, že je „bigotní rasista“. Podle Griffina by američtí černoši měli být přesídleni zpátky do Afriky.

U stolu budou dnes večer s Griffinem sedět vedle respektovaného moderátora Davida Dimblebyho labouristický ministr spravedlnosti Jack Straw, muslimská členka Sněmovny lordů za Konzervativní stranu Sayeeda Warsiová, liberálnědemokratický stínový ministr vnitra Chris Huhne a černošská dramatička Bonnie Greerová.

  • Protesty před BBC autor: Lefteris Pitarakis, zdroj: AP Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1193/119248.jpg
  • Nick Griffin autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1193/119252.jpg
Vydáno pod