Kvůli otravě olovem se stěhuje 15 tisíc Číňanů

Peking - Čínské úřady přestěhují 15 tisíc lidí z okolí továrny na zpracování olova v Ťi-jüanu v provincii Che-nan. Lékaři totiž zjistili u víc než tisícovky dětí vysoké množství tohoto kovu v krvi. Otrava olovem může poškodit nervový systém, vyvolat vysoký krevní tlak, ztrátu paměti nebo způsobit i smrt. Obyvatelé vesnic se proto přemístí, ale jen o čtyři kilometry dál. Továrna zůstane v provozu.

Podle čínských úřadů přijde stěhování lidí z okolí továrny na miliardu jüanů (2,5 miliardy korun). Kvůli škodlivinám se musí stěhovat obyvatelé celkem deseti vesnic v okolí továrny. Ta totiž znečišťuje okolí jedovatými látkami, které způsobily otravu asi tisícovky dětí. 

Otrávené děti už se z oblasti odstěhovaly minulý týden, místní vláda chce přemístit i dalších 15 tisíc lidí. Továrna bude i nadále fungovat, majitelé ale oznámili, že od lidí žijících v okolí odkoupí půdu, která podnik obklopuje. Následně pak společnost vytvoří kolem továrny ochrannou zónu. 

Kroky vlády však ne všichni považují za dostatečné. „Vláda měla jednat rychleji a udělat více, aby předešla podobným případům,“ prohlásila jedna z obyvatelek. Její dvě vnučky jsou mezi tisícovkou místních dětí, v jejichž krvi bylo zjištěno zvýšené množství olova nad povolenými limity. 

Otrava olovem může poškodit nervový a reprodukční systém, vyvolat vysoký krevní tlak, chudokrevnost, ztrátu paměti a v krajních případech oběti upadají do kómatu a následně umírají.

Ambiciózním plánům vlády musí lidé ustoupit 

A čínská vláda si, jak se zdá, nedělá s přesunem pár desítek tisíc lidí vůbec žádné starosti, skoro to totiž vypadá, že takové stěhování je už v Číně rutinou. V mě největší elektrárny světa Tři soutěsky jich z domovů muselo odejít skoro milion a půl a kvůli impozantnímu projektu, který má přesunout vodu z jihu Číny na sever, bude muset své domovy opustit 330 tisíc lidí.

Smyslem tohoto projektu za víc než 62 milionů dolarů je zajistit vodu pro Peking a rychle se rozvíjející města na vyprahlém severu. Vláda chce proto vybudovat síť umělých kanálů a potrubí, která by měla na sever přivést až 45 miliard kubických metrů vody ročně. První fáze projektu má být dokončena v roce 2014, celá stavba bude ale hotová nejdřív v roce 2050. Z okolí plánované stavby nicméně bude muset do roku 2011 zmizet více než 330 tisíc lidí. 

Ladislav Satrapa z Katedry hydrotechniky Fakulty stavební ČVUT:

„Přesídlení 330 tisíc obyvatel je samozřejmě hodně, nicméně druhá možnost je přesídlit několik desítek milionů obyvatel za vodou, a to je zase v porovnání něco jiného.“

Stěhování v některých provinciích už začalo, každá vystěhovaná rodina by měla od vlády dostat finanční kompenzaci a dotace 88 dolarů na osobu ročně, přidělena jim prý bude i orná půda v nové obci. 

Někteří obyvatelé rušených vesnic si ale nedávno stěžovali, že úředníci je nutili podepsat dohodu o přesídlení, navíc jim prý nabízeli méně než polovinu rozlohy půdy, na které hospodaří nyní.   

Kritici navíc dodávají, že projekt ohrozí rovnováhu ve velkých řekách, ze kterých se má voda pro Peking přepravovat. Odborníci upozorňují, že velké řeky jako Jang-c'-ťiang jsou už nyní jenom na 60 procentech svého objemu. Ten bude prý navíc v důsledku klimatických změn klesat. 

Vydáno pod