Romskou osadu oddělila od zbytku vesnice zeď

Prešov - Slovensko má svůj případ Matiční ulice. Ostrovany u Prešova vystavěly 150 metrů dlouhý a dva metry vysoký panelový plot u cikánské osady na okraji obce. Přitom v ní žije dvakrát víc lidí než v samotné vesnici. Romové si stěžují na rasismus, starosta se hájí, že chtěl zabránit krádežím a násilí.

V Ostrovanech na Slovensku vyrostla na příkaz místních úřadů 150 metrů dlouhá zeď, která má oddělovat romskou osadu od zbytku vesnice. V Osadě totiž žijí Romové a místní obyvatelé se jich bojí. „Nejsem rasista. Vím, že mezi našimi Romy žije dost slušných lidí. Na druhou stranu nikomu nepřeji, aby denně zažíval peklo jako lidé v sousedství této osady,“ prohlásil starosta Ostrovan Cyril Revák. 

Romové jako v zoo

Romští aktivisté a zastánci lidských práv se ale bouří. „Postavili nám Berlínskou zeď. Komu to pomůže? Ani bílým, ani nám. Jsme tu jako v zoo, je třeba ji zbourat,“ tvrdí jeden z ostrovanských romských mladíků. 

Zeď v Ostrovanech odsoudil i slovenský vládní zmocněnec pro romské komunity Galbavý. „Postavením zdi se problém neřeší, naopak se jen odsouvá,“ řekl. S vedením obce chce diskutovat a najít jiné řešení. 

Obec, kde se lidé bojí sousedů 

Ostrovany v okrese Sabinov mají 1757 obyvatel, z toho 1184 Romů. Drtivá většina žije v osadě na okraji vesnice. V obci není škola, pošta ani lékař. Loni obyvatel romské osady zavraždil v nedaleké obci prodavačku ve večerce. Dva mladíci z osady zase zmlátili místního správce hřiště, když je přistihl při krádeži televize. Extremistické sdružení Slovenská pospolitost v reakci na tyto události uspořádalo první z protiromských demonstrací. Akce skončila zákrokem policie.