Tsvangirai bojkotuje vládu národní jednoty

Harare - Zimbabwský premiér Morgan Tsvangirai vyhlásil bojkot vlády národní jednoty. Jeho opoziční strana viní prezidenta Roberta Mugabeho z politických procesů vůči svým členům. Letošní kandidát na Nobelovu cenu za mír Tsvangirai a prezident Mugabe se na vládní spolupráci dohodli v únoru po sporných volbách. Spolupráce je ale od začátku napjatá.

V Zimbabwe je situace napjatá od chvíle, co byl ve středu kvůli podezření z terorismu zatčen ministr Roy Bennett nominovaný za Hnutí za demokratickou změnu. To bývalou opozici, která se po velkých sporech s Mugabem dohodla na vládě národní jednoty, rozzlobilo.

Tsvangirai vyzval nejvyšší soud, aby Bennetta propustil na kauci, ten mu dnes vyhověl. Tsvangirai řekl po zatčení opozičního politika, že je to důkazem toho, že Mugabeho administrativa není pro vládní kabinet spolehlivým partnerem. Mugabeho stranu viní z politicky motivovaných žalob na členy bývalé opozice. 

Podle zpravodajského serveru BBC někdejší předák opozice Tsvangirai na protest zastavil včerejší jednání kabinetu. Dnes šel ale ještě dál, když oznámil, že jeho Hnutí za demokratickou změnu bojkotuje vládu národní jednoty.    

Ta vznikla na základě dohody o rozdělení moci, kterou Tsvangirai a prezident Mugabe uzavřeli po loňských sporných prezidentských volbách.

Vydáno pod