Výbor pro Nobelovy ceny se kvůli Obamovi pohádal

Oslo – Norský tisk dnes informoval o tom, že Nobelova cena míru pro amerického prezidenta Baracka Obamu neprošla u výboru pro udělování cen jednoznačně, ale až po velkých sporech. Pět členů poroty vedlo kvůli výběru laureáta vášnivé diskuse, tři z nich totiž byli proti udělení ceny Obamovi. Šéf výboru ale nakonec odpůrce přesvědčil.

Ve výboru pro udělování Nobelových cen je celkem pět lidí, které na šest let volí norský parlament. Celkem tři z nich přesvědčovali předsedu Thorbjörna Jaglanda, že Nobelovu cenu míru by Obama neměl dostat. Proti ocenění amerického prezidenta byly konzervativní politička Kaci Kullmanová-Fiveová, socialistka Agot Vallaová a Inger-Marie Ytterhornová z krajně pravicové Strany pokroku. 

Členky poroty argumentovaly, že Obama za osm měsíců vlády ještě nic nedokázal, připomínaly i pokračující válku v Afghánistánu. „Očekávala bych víc diskuse, především ve vztahu k válce v Afghánistánu, kterou považuji za problematickou,“ řekla Vallaová. Taková vyjádření jsou přitom ojedinělá, protože jinak výbor udílení cen v médiích vůbec nekomentuje. 

Své kolegyně z poroty ale nakonec přesvědčil o Obamově přínosu pro světový mír šéf výboru Jagland. Předseda zdůraznil hlavně to, že Obama se zasloužil o změnu mezinárodního jednání ve prospěch dialogu, spolupráce a odzbrojení.