OSN vyzvala k prošetření válečných zločinů v Gaze

New York – OSN vyzvala, aby byly prošetřeny válečné zločiny, které se staly během konfliktu v pásmu Gazy. Při dnešním jednání Rady bezpečnosti OSN o Blízkém východě o to požádal zástupce generálního tajemníka OSN pro politické otázky Lynn Pascoe. Izraelci a Palestinci se následně střídavě obviňovali, kdo je za zločiny vlastně odpovědný.

Palestinci žádají potrestání Izraele za zločiny, o nichž se hovoří ve zprávě, kterou pro Radu OSN pro lidská práva vypracovala skupina jihoafrického soudce Richarda Goldstonea. Boje si vyžádaly 1400 palestinských a 13 izraelských obětí. Izraelci podle dokumentu údajně použili proti Palestincům nepřiměřenou sílu. 

Ani Palestinci ale nejsou zřejmě bez viny, neboť konflikt vyvolal Hamas, když pravidelně ostřeloval izraelské území raketami, uvádí se ve zprávě. OSN v dokumentu vyzývá obě strany, aby začaly případné zločiny neodkladně vyšetřovat. 

RB OSN měla v dnešní pravidelné měsíční debatě jednat o Blízkém východě a arabské státy na program prosadily jednání o Goldstoneově zprávě. Izrael zprávu ostře odsoudil. Považuje ji za dokument, který legitimizuje terorismus.

Izrael protestuje, že toto téma na půdu rady nepatří a odvádí debatu od skutečných blízkovýchodních problémů. Pokud prý bude na stole Goldstoneova zpráva, nebudou moci být obnoveny mírové rozhovory s Palestinci.

Diplomaté proto neočekávají, že Rada bezpečnosti začne konat v duchu zprávy. Téma prý má zůstat na půdě zadavatele, tedy Rady OSN pro lidská práva. Kromě toho se ví, že se zněním zprávy nesouhlasí ani USA, které mají v RB OSN právo veta a jsou hlavním spojencem Izraele.