Na protest proti výsledkům voleb opustili ruští poslanci Státní dumu

Moskva – Kvůli údajným podvodům v nedělních volbách do moskevského sněmu dnes protestovali ruští poslanci, a to i ti věrní Kremlu. Zákonodárci kvůli údajným podvodům ve volbách, které drtivě vyhrála strana Vladimira Putina Jednotné Rusko, opustili na protest dnešní jednání Státní dumy. Podle agentury AP se to za posledních devět let ještě nestalo.

V poslaneckých lavicích dnes zůstali jen zástupci Jednotného Ruska vedeného premiérem Vladimirem Putinem. Jednotné Rusko zvítězilo v téměř 7000 místních hlasováních různé úrovně v 75 z 83 ruských regionů. V moskevském sněmu strana získala 32 z celkem 35 křesel. 

Zbylé tři parlamentní frakce dnes vyzvaly ruského prezidenta Dmitrije Medveděva k zahájení naléhavých rozhovorů. Medveděv ale brzké setkání s parlamentními zástupci odmítl. 

Zástupci provládního Spravedlivého Ruska, ultranacionalistické Liberálnědemokratické strany Ruska (LDPR) Vladimira Žirinovského spolu s komunisty (KPRF) chtějí v dumě uspořádat pracovní setkání, aby spor o moskevské volby urovnali.   

Putin ale jakákoliv nařčení z falšování voleb odmítá. „Pokud někdo pochybuje o poctivosti voleb, měl by to dokázat u soudu,“ vzkázal dnes premiér z Číny, kde je na oficiální návštěvě. Protesty v dumě označil za „vnitropoliticky motivované“.

Vydáno pod