Obama chce zrušit zákaz služby homosexuálů v americké armádě

Washington - Americký prezident Barack Obama slíbil zrušit zákaz služby homosexuálů v americké armádě. Prohlásil to v noci na dnešek na banketu organizace obhajující práva amerických gayů a lesbiček. Nesdělil však žádný časový plán a podrobnosti, jak chce odvolání zásady známé v USA jako „na nic se neptat, nic neříkat“ dosáhnout. Dnes se ve Washingtonu chystá masový pochod homosexuálů za svá práva.

Zákon z roku 1993 umožňuje homosexuálním vojákům sloužit v armádě pod podmínkou, že se k opačné orientaci nepřiznají. Na ni se sice nikdo nesmí ptát, pokud ale vyjde najevo, armáda dotyčné jedince většinou ze služby vyřadí. Obama už během prezidentské kampaně, kterou podpořilo mnoho vlivných homosexuálů, slíbil, že toto opatření zruší. „Politiku 'na nic se neptat, nic neříkat' ukončím,“ potvrdil před asi 3000 účastníky výroční schůzky organizace Human Rights Campaign americký prezident. „Neměli bychom trestat vlastenecké Američany, kteří vystoupili, aby sloužili zemi. Měli bychom oslavovat jejich odvahu,“ zdůraznil Obama, kterému se opakovaně dostalo ovací vestoje.

Prezident připustil, že prosazení změn trvá déle, než by američtí homosexuálové chtěli. „Nepochybujte ale o směru, kterým míříme, ani o cíli, kterého dosáhneme,“ ujistil Obama přítomné. „Zopakoval slib, který nám dal už dřív, ale nenaznačil, kdy tyto cíle splní,“ postěžoval si jeden z průkopníků boje za práva amerických homosexuálů Cleve Jones.

Zákon, který umožňuje homosexuálům sloužit v americké armádě, jen pokud svou orientaci tají, podepsal prezident Bill Clinton. Slíbil, že prosadí jeho zrušení, narazil ale na odpor v armádě i Kongresu, který normu schválil. Pozorovatelé upozorňují, že stejným překážkám bude čelit i Obama, který prý tuto otázku konzultuje s vedením Pentagonu.

Vydáno pod